Yimby Göteborg går över ån efter vatten

Yimby Göteborg har på sin hemsida presenterat ett bra förslag kring kvarteret Traktören i Västra Nordstan. I kvarteret Traktören sitter större delen av Göteborg stads centrala förvaltning och kvarteret är idag en sluten, instängd och inåtvänd koloss. Yimby Gbg vill ändra på det genom att göra om flertalet av gatulokalerna till offentliga lokaler. Detta som ett led i att göra hela Västra Nordstan mer levande.

Traktören

Varför inte öppna upp passagen igenom Traktören? Kanske rentav skapa en slags Viktoriapassageliknande miljö. Låt stadstjänstemännen umgås med göteborgarna på kafferasten vettja! I blått markeras bitar som idag bör omvandlas till publika lokaler, men egentligen kan hela kvarteret ha publika lokaler i bottenplan. Inte minst längs Postgatan. Bild och bildtext från Yimby Gbg.

Det är ett jättebra förslag men samtidigt är det att gå över ån efter vatten. Hundra meter åt väster finns en gata med fungerande socialt liv, publika lokaler i gatuplan med mera. Smedjegatan. Där vill byggherrarna och makthavarna i Göteborg riva och lyxrenovera, de håller redan på. Det hela kommer att innebär att en av få levande miljöer i västra Nordstan kommer att utplånas, att försvinna.

Yimby Göteborg som står nära den politiska makten i staden har inte höjt ett finger för att hindra den utvecklingen. För mig framstår Yimbys agerande lite som hyckleri. Inställningen tycks vara: Vi vill gärna ha levande miljöer, men först ska vi riva de som finns.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Yimby Göteborg går över ån efter vatten”

 1. Skall du nu också bidra till karaktärsmordet på Yimby? Vad vet du om vad vi gör?
  Jag är samordnare i Yimby Göteborg. Och restaureringsarkitekt. Jag jobbar med bevarande professionellt! Självklart vill jag som alla andra i samordnargruppen att Smedjegatan skall bevaras!

  Har du läst diskussionen i Yimbys Facebookgrupp om Smedjegatan? En lång diskussion med många arga röster som bland annat resulterade i förslag till juridiska möjligheterna för att bevara Smedjegatan! Tyvärr är det inte dock inte vi i samordnargruppen som bestämmer i Göteborg, även om du verkar tro det!?

  Var du och lyssnade på bland andra mig på Doc Lounge den 10/10? Hur vi pratade om vilken katastrof det vore om Smedjegatan revs!

  Vad vet du om vem vi pratar med och försöker påverka när du inte lyssnar?

  1. Jag vet vilka ni pratar med. Några personer som jag känner personligen och en del andra som jag känner till men inte känner personligen. Det är liksom inte poängen. Har ni gjort något för att förhindra rivningen på Smedjegatan på samma sätt som ni agerade mot rivningen i södra Gårda? Förutom att du pratade på Doc Lounge som jag självklart inte känner till då det inte direkt är offentligt känt. Inte vad jag vet. Men jag kanske har fel på den punkten, redovisa då istället vad ni gjort. I så fall får jag väl ändra min kritik eller ta tillbaka den. Jag vet också vem du är. Du känner väl sannolikt både min bror Albert Svensson och min dotter Maja Lindman (bebyggelseantikvarie på Stadsmuseet).

   När det gäller Yimbys facebookgrupp orkar jag inte läsa den på grund av Patrik Sjöberg som är oförlåtligt otrevlig ständigt och jämt. Att folk där är negativa till rivningen innebär ju inte att Yimby Göteborg är det även om du är det. *Ändå var jag en av de allra första personerna i Göteborg som anslöt mig till Yimby.

   Förra drevs Yimby till stor del av vänsterfolk (Hulter, som numera är en tung och viktig politiska makthavare i Göteborg, med flera). Numera drivs det av moderater (Höstmad, lokal politisk makthavare), extrema nyliberaler och uttalade vänsterhatare (Jan Jörnmark, jag har följt vad han gjort och sagt i decennier) och folk som jag inte vet var de står politiskt som Patrik Sjöberg och du själv som jag dock antar är lite mer åt vänsterhållet (inte Sjöberg förstås).. Självklart påverkar denna delvisa högervridning liksom Patriks Sjöbergs sociala inkompetens vad Yimby gör och säger och hur Yimby Göteborg uppfattas utåt.

   Höstmad, Hulter och Jörnmark står nära makten i Göteborg så att Yimby närmat sig makten tycker jag inte är ett konstigt påstående. Jag ser kanske det som dåligt, men det måste det självklart inte vara.

Kommentarer inaktiverade.