Fifflaren Michael Magnusson och trustbolagen

Michael Magnusson är en av de svenskar som figurerade i den så kallade Offshore Leaks-affären. Ett avslöjande av skattesmiteri, fiffelbolag i Panama och olika karibiska skatteparadis med mera. Han är sen mycket lång tid tillbaks bosatt i Panama där han ägnar sig åt att skriva böcker om hur människor kan smita med skatten, om skatteparadis etc. Dessutom hjälper han folk att smita med skatten och tvätta svarta pengar genom att starta olika typer av obskyra bolag i olika länder.

När det gäller Offshore Leaks figurerar två bolag med koppling till Michael Magnusson, MVM Overseas Capital Ltd och Eurowire Clearing Corp, båda två hemmahörande på British Virgin Islands. Dessutom förekommer Magnusson Family Foundation som är kopplat till Eurowire Clearing i dokumenten,

2012 greps Michael Magnusson och en nederländsk medborgare vid namn Remy Schwaab som misstänkta för ekobrott och penningtvätt i Panama:

Two men associated with a raft of offshore New Zealand finance companies and an online banking platform apparently based in New Zealand but run from Panama, have been arrested by Panama’s Special Prosecutor’s Office against Organised Crime for allegedly laundering more than US$100 million as part of an international criminal group.

Swede Carl Michael Magnusson and Dutchman Remy Swaab were charged with offences against the economic order of Panama at the end of April.

Bolagen på Nya Zeeland har kopplingar till Panama och till Sverige:

Magnusson has incorporated a proliferation of companies via the New Zealand Companies Office financial services providers (FSP) registry and their websites at New Zealand IP addresses, including banking4bankers.com, banclear.com, eurowire.com, startabank.net, swedishtrust.eu, newzealand financial serviceproviders.co.nz, michaelmagnusson.com as well as websites for Overseas Clearing Corp and various plays on the words overseas or offshore.

Zealand Financial Group LP, the most prominent of these companies, is owned by Magnusson’s Overseas Clearing Corporation and has several links feeding into it, including a business he set up offering credit union type entities in Sweden.

[…]

Magnusson has been operating out of New Zealand for more than a decade through at least four virtual offices at 60 Cook Street Auckland, the 20th floor of the ASB Centre at 135 Albert Street Auckland, Level 31 in the Vero Centre at 48 Shortland Street, Auckland, as well as an address in Moorefield Road, Johnsonville, Wellington. The virtual offices are run by Australian company Servcorp.

At one point Magnusson was a director of seven companies in New Zealand but all but Eurowire Finance have now been struck off. He has, however, used Auckland Compliance Ltd, registered in New Zealand and owned via one of his Panama companies, to set up what looks like more than 100 companies, usually out of 60 Cook Street in Auckland and fronted by Enrique Morales Robert, who has a Panama address.

Ett av de bolag som Magnusson skapade var Methwold International Finance Corporation som figurerat i en bluffhärva i USA. I Sverige har Magnusson främst använt två olika typer av bolag. Det ena har varit ekonomiska föreningar som han internationellt kallat ”swedish credit unions”:

En av Magnussons speciallösningar byggde under en lång tid på svenska ekonomiska föreningar, som skulle fungera som ”sparkassor”. Internationellt kallades dessa för ”Swedish credit unions” och DN:s kartläggning visar att fyra sådana föreningar har använts för grova investeringsbedrägerier, i bland annat USA och Malaysia.

I Kalifornien kunde FBI gripa en 60-årig kvinna som använde en svensk förening, ”Sun Investment Savings and Loan Ekonomisk förening”, för att lura över 200 investerare på sammanlagt drygt 24 miljoner dollar, cirka 200 miljoner kronor. Hon utlovade stor avkastning på investeringarna men pengarna försvann. Kvinnan dömdes 2015 till 12 års fängelse.

I Malaysia utnyttjades ”Prime Savings & Trust Ekonomisk förening” i ett mycket omfattande svindleri som kom att kosta investerare mer än en halv miljard svenska kronor. En av de lurade investerarna vände sig till en svensk advokat för försöka få tillbaka sina pengar, men utan framgång.

Magnusson har själv dock aldrig åtalats i samband med de bolag som han satt upp och var syfte varit skattebedrägerier, pyramidspelsbluffar (Ponzi-bedrägerier) och penningtvätt.

Den andra typen av bolag har varit svenska kommandit och handelsbolag som kallats ”Swedish Trusts” och som opererat som banker utan tillstånd för sådan verksamhet nån stans. Huvudsyftet för denna typ av bolag tycks vara penningtvätt:

DN har granskat bolagen som påstår att de sysslar med ”trustförvaltning”. Det är ett begrepp som inte finns i Sverige, men som innebär att de förvaltar kapital.

Bolagen saknar tillstånd för sådan verksamhet, och Finansinspektionen känner inte alls till företagen.

I den ryskspråkiga marknadsföringen lyfter ett av bolagen, som kallar sig Nordic Heritage Trust, fram fördelarna med en svensk ”trustfond”: att dölja kapital och undvika skatt.

De svenska kommanditbolagen används som en respektabel front för skalbolag i skatteparadis som Panama och Seychellerna.

Det kallas för ”Offshore+Onshore” och beskrivs som den bästa kombinationen av två världar – där anonymiteten och de ekonomiska fördelarna från skatteparadisen döljs av trovärdigheten hos ett svenskregistrerat bolag.

Bland de bolag och personer som utnyttjat Magnussons bolagsbildningar i Sverige återfinns bl.a:

General Hader Khalaf Mohammed Al Muhairi, 63 år, från Förenade Arabemiraten där han under många år hade ledande positioner inom inrikesdepartementet. Han ska enligt uppgifter i DN ha grundat flera av landets underrättelsetjänster. Nu är han ledare för familjekoncernen Bin Khalaf Group. Al Muhairis svenska bolag, SAIF Custodian KB, bildades 2010. Delägare i bolaget är också Mehboob Tarmohamed Abdulgani Vayani.

En grupp ryska affärsmän, Erik Shekhmametev, Sergej Martazov och Nikolaj Kirjanov med bolaget Barons de Eze Ltd, hemmahörande på Seychellerna men med verksamhet i Hong Kong, äger Scandinavian Heritage Trust KB och Foreign Finance Trust Sweden KB i Graninge. Kirjanov är tidigare dömd för finansbedrägeri. Barons de Eze Ltd har verksamhet i många skatteparadis.

Nordic Heritage Trust KB som också har adress i Graninge ägs formellt av Baron Heritage Panama SA som i sin tur har Nikolaj Kiryanov som företrädare och styrelsemedlem. Andra representanter för bolaget är José Manuel Rodriguez, Marlene Vargas och Esther Albarca.

Ytterligare ett bolag med adress i Graninge är Freelance Alliance Trust Sweden KB. Delägare i bolaget är rumänske medborgaren Ivan Petuhovschii och BanqueT China Ltd i Hong Kong som också ägs av Petuhovschii. Han var tidigare rysk medborgare och grundade bitcoinhandelsplatsen Exmo.

Trade & Trust Clearing Sweden KB ägs av T&TB LLC. Bolaget hör ihop med flera andra bolag såsom T & TB Consulting Ltd och Trade & Trust Bank Ltd på Cypern. Cypern är ett populärt land att ha bolag i för ryssar som vill smita på skatten eller tvätta pengar. Inblandade i företaget uppges vara Evgenii Martaller, Sergei Myshkin, Vladimir Emelianov, Dmitry Molchanov och Viktor Iunusov. Men jag undrar om det är korrekt då det i tre av fallen är samma namn som ryska företagshöjdare och kändisar från idrottsvärlden. Undantagen är Evgenii Martaller och Viktor Iunusov.

Ett annat liknande bolag i Sverige är Irico World Trust KB som ägs av Irico Holding SA i Panama. Det bolaget företräds av Luz Esperanza Rivera Chacon, Fernando Antonio Gil och Marco A. San Berguido. Bolaget har sin adress på Frejgatan 13 i Stockholm där bolag med tveksam verksamhet kan hyra en brevlåda. Flertalet nedanstående bolag plus fler liknande bolag har adress där.

Ytterligare ett liknande bolag är Hyscobanx Trust Company KB som ägs av Jean Pierre Roger Beurton (född 1947) och Hyscobanx Company Ltd i Hong Kong som i sin tur har koppling till Hyscobanx Ltd, ett brevlådeföretag på Cypern. En av företrädarna för bolaget på Cypern är Jean Pierre Roger Beurton som också företräder det brittiska bolaget Hyscobanx Ltd. Han sitter också i styrelsen för flera andra brittiska bolag av samma typ såsom, Adagio Finance Ltd, Galilee Investment Ltd, Calmbridge Partners Ltd och Pulsar Corporate Ltd. I Adagio Finance har också Sid Ahmed Houd (bland annat i Calmbridge Partners) och Enrico Talarewitz varit aktiva. Två män som också kan återfinnas i andra liknande bolag. Det gäller också Daniel Parisot i Galilee Investment.

Vi har också bolaget Starunion Trust KB vars ägare är Star Diamond Holding Inc, Jae Hong Kim och Steven Shuching Sun. Star Diamond Holding Inc är svårt att hitta uppgifter om och de två personerna bär samma namn som kändisar från filmvärlden.

Michael Magnusson är själv delägare i Banclear Trust KB tillsammans med Rodrigo Edgardo Alvarado Carrillo som också är delägare i Continental Holdings HB och Euro American Trust Sweden KB tillsammans med Aristarco Abdia Gaitan Menchaca. Den förstnämnde återfinns också i ett bolag i Panama, Dedom SA. Också dess tre bolag är av samma typ som de tidigare uppräknade. Mellan 2013 och 2015 hade Michael Magnusson också ett bolag i Storbritannien, Carl Michael Magnusson Ltd.

I bolagen Overseas Trust Company KB och  Capital Trust Company Scandinavia KB hittar vi Juan Obeth Gaitan Menchaca och Demetrio Elias Gaitan Menchaca.

E-Trust Clearing House KB har Robert Steven Andersson och David Lee Dowell som delägare. Providence Trust HB ägs av Enrique Morales Robert och Erick Arturo Perez Huemer, PSS Trust and Credit Corp HB  av Leonora Petilla Carnites från Filippinerna och Gian Paolo Mendoza Javellana (också från Filippinerna), PSSFX Exchange KB av Leonora Petilla Carnites och Temie Fabian Lanaria. Leonora Petilla Carnites återfinns också i företag som hemvist i skatteparadiset Panama.

Vi har också  Bolton First Credit KB som ägs av Bolton Holding Ltd som antingen är ett bolag på Bahamas eller ett bolag i Dubai, FT Asset Management KB som ägs av Betula Holding Ltd som antingen är ett bolag på Nya Zeeland eller på Malta.

Vidare Nordic Financial Trust KB med Octavio Raul Perez Gonzalez och Juan Vincente Baltasar Moran och Rudius Capital & Trust KB som ägs av Rudius Holding Group Ltd med bolag i Panama, Rudius Holdings Group Panama SA, och Hong Kong, Rudius Holdings Group Ltd. Rudius Group har anklagats för att vara ett riktigt lurendrejeriföretag i USA. och är knutet till Mark Boswell som är verksam i Panama och Schweiz. Ett annat bolag med koppling till USA verkar vara ORZA Trust KB som ägs av Omaha Investment Group LLC, vilket verkar vara ett US-amerikanskt bolag.

Andra bolag av samma karaktär är FH Financial House Trust KB som ägs av Financial Trust Ltd och R.Bruce Global Ltd, Global Capital Green Trust KB som ägs av Mac Dinh Quan The, Thi Vo Minh och Mac Truc Bich Co, DGIC Trust Company KB som ägs av Dominion International Insurance Company Ltd  och Swedish Asset & Management Trust KB med Global Optimax Ltd och Tre Kronor Stiftelseförvaltning Limited som ägare.

Företrädare för Global Optimax Ltd är den 77-årige Stuart Ralph Poppleton (också känd som Stuart John) som är direktör för massvis med företag i Storbritannien. Flera av dessa bolag är enligt DN och brittisk media kopplade till olika typer av bedrägerierTre Kronor Stiftelseförvaltning Limited är för sin del knutet till 55-årige Daniel Aboagye, som troligen är från Ghana.

FB Global Custody and Trust Company KB ägs bl.a. av First Boston Capital Markets SGPS SA i Portugal som inget har med banken First Boston Group att göra. Istället är bolaget i Portugal kopplat till Irene da Conceicao Pinto de Brito som också är delägare i FB Global Custody and Trust Company KB tillsammans med Cornelius Christian Italo Piper. Tdigare hette det portugisiska bolaget RPP Retail Parks Portugal SGPS SA och det fanns också bolag i Storbritannien med liknande namn.

Global Financial Trust Management Group KB ägs för sin del av Global Financial Group Holdings Ltd och Asia Pacific Financial Ltd. WSB Securities Capital Trust KB ägs för sin del av Gabriel Marcelo Mazzaglia och Alejandra Soledad Silva, Landes and Compagnie Trust Privé KB av Landes Capital Management Canada Ltd, ett bolag som tycks ha flera ofärdiga hemsidor på nätet. Vidare European Private Trust KB med Equi Capital Market Sarl i Luxemburg som ägare. VD i sistnämnda bolag är Fabrizio Montanari.

Global Business Trust KB ägs av Central Beacon Holding Limited och Nicolaas Marthinus Jansen van Rensburg, en 62 år gammal sydafrikan som kandiderat för högerextrema Freedom Front +. Partiet kämpar för en vit enklav i Sydafrika. Central Beacon Holdings Ltd drivs av Timothy John Croston och Peter John Nichols. Den senare har en lång rad uppdrag i företag inom livsmedelssektorn.

Pacific Asian Atlantic Trust KB ägs av PAA Capital Ltd (med en hemsida som inte fungerar) vars innehavare tycks vara Cem Wald från Tyskland som också är inblandad i fler andra liknande företag. Även de andra av de företag han är inblandad i har icke-fungerande hemsidor eller så finns inte ens domänen. European Financial Trust Company KB ägs av European Management Holdings Ltd, ett bolag som uppges upplöst men som varit knutet till bl.a. Joan Suzanne Pullen som haft en mängd uppdrag i olika företag. Partners Trust Sweden KB ägs av Ulan Dariah och hans dotter Angelica Roselyn Dariah, en 26-årig modedesigner och illustratör i London.

Den som sköter och administrerar de så kallade trustbolagen i Sverige är Göran Hasselquist från Linköping, styrelseledamot i European Trustees and Fiduciaries Association Ekonomisk förening tillsammans med Wannated Hasselquist och Salangsing Boonrod.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements