Polisstationer och poliser har alltid angripits

Under de senaste veckorna har attacker mot polisstationer uppmärksammats på ett sätt som om det vore något nytt. Men antagligen är det bara journalisterna som är okunniga om verkligheten. Polisstationer har i modern tid alltid varit föremål för kriminellas ilska och hot. Precis som poliser alltid varit utsatta. Det är verkligen inget nytt under solen.

Om vi håller oss till tiden efter andra världskriget så mördades en polis i Stockholm 1950 och en i Råneå 1957.

1965 sköts en polis ihjäl i Linköping och 1966 en i Nyköping, Året efter sköts två poliser och en väktare ihjäl i Handen och 1968 en polis i Stockholm.

Under första halvan 1970-talet sprängdes polisstationen i Stenungsund. Det gjordes av en kille i utkanten av ett gäng i vilket jag ingick. 1971 mördades en polis i Krokom, 1972 en i Mjölby och 1976 en i Bromma.

I juli 1982 sprängdes åklagare Denckerts villa i luften varvid en person dog och i augusti 1983 var det ett attentat mot Kronofogdemyndigheten i Nacka. 1984 sköts en polis i Gällivare.

1992 sköts en polis i Högdalen och 1999 två stycken i Malexander.

2004 mördades en polis i Hedemora, och i juni 2007 en i Nyköping. I november 2007 besköts polisstationen i Partille såväl som polisens helikoptrar i Säve. Samma månad placerades en bomb på dörren till åklagare Barbo Jönsson villa i Trollhättan. I januari 2008 placerades flera bombattrapper ut vid polisstationer i Göteborg i samband med det misslyckade postrånet. 2009 bombhotades (en bombattrapp placerades ut) polisens helikoptrar i Myttinge samtidigt som helikopterrånet genomfördes.

I februari och november 2014 bombades Rättscentrum i Malmö.

I år har polisstationen i Hallstahammar bombats i augusti och i oktober bombades en polisstation i Helsingborg. Natten till igår angreps en polisstation i Växjö med fyrverkerier och sten. I Kinna fick polisstationen en sten kastad genom dörren.

Jag har uteslutit attacker mot poliser som inte har lett till dödsfall då det är svårt att hitta information om sådana för tidigare år och årtionden vilket gör att en jämförelse då skulle bli skev. Det är också svårt att hitta uppgifter om stenkastning och liknande angrepp mot polisstationer så den typen av händelser kan förefalla vanligare i nutid, men är det sannolikt inte.

Polismord tycks ha varit vanligast under 1960- och 1970-talen. Attacker på polisstationer förefaller vanligare på 2000-talet än innan dess och idag. Men det är som saqt vad svårt att hitta uppgifter om tidigare årtionden så det kan vara en synvilla.

I vilket fall som helst så tonar en bild fram där det inte finns fog för nån större upprördhet. Det verkar inte vara vanligare med attacker mot poliser idag än tidigare.

Förutom kriminellas attacker på polisen finns ju attacker på polisen i politiska sammanhang i samband med kravaller. Kravaller kan i sig ha en massa olika orsaker och orsakas av många olika grupper, men det ska jag behandla i ett eller flera separata inlägg.

Källor: Wikipedia, egna upplevelser, tidningsuppgifter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements