4 personer i Fortnox misstänkta för insiderbrott

Fortnox störste ägare och styrelseledamot Olof Hallrup häktades av Stockholms tingsrätt  i lördags som på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott.

Styrelsen i Fortnox har gjort bedömningen att Olof Hallrup inte bör sitta kvar i styrelsen så länge han är misstänkt för insiderbrott efter kontakter med bolagets olika intressenter. Det faktum att en person kvarstår i styrelsen under misstanke om insiderbrott riskerar att påverka förtroendet för bolaget menar de och har därför bett honom att avstå sin styrelsepost.

–  Styrelsen har dock inget mandat att tillsätta eller avsätta styrelseledamöter då det är en fråga för bolagsstämman. Vi har därför beslutat be Olof Hallrup att, med hänsyn till Fortnox bästa, lämna styrelsen. Vi kommer även be Hallrup att avstå sin plats i valberedningen till den i storlek nästkommande ägaren, säger Torbjörn Gunnarsson, styrelseordförande i Fortnox, i ett pressmeddelande.

Misstankarna gäller transaktioner i samband med att bolaget Visma ville köpa Fortnox under förra året. Brottet ska enligt åklagaren ha ägt rum under perioden 8-11 mars 2016. Den 14 mars, bara några dagar efter den misstänkta brottsperioden, offentliggjorde Visma ett bud på att köpa alla aktier i Fortnox.

I utredningen har även tre andra personer varit anhållna och förhörts, men därefter släppts. En av dem anklagas för grovt insiderbrott, de två andra för insiderbrott. De misstänkta brotten ska även i deras fall ha ägt rum några dagar innan Vismas bud.

De misstänkta förnekar brott och Olof Hallrups försvarsadvokat är allt annat än imponerad av utredningen:

– Jag är inte särskilt imponerad av den tyngd som åklagarens utredning har. Det här handlar inte alls om vad jag tror att folk i allmänhet drar för slutsatser när någon blir misstänkt för grovt insiderbrott, säger försvarsadvokat Staffan Bergqvist.

– Tingsrätten delade min uppfattning att det var sannolika skäl. Det är en starkare grad av misstanke. Tingsrätten delade min bedömningen av det material jag la fram, det säger väl sitt, kommenterar chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finanskammare i Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements