Ytterligare fem personer åtalas för grovt insiderbrott i ”Axis-härvan”

Igår åtalades fem personer vid Stockholms tingsrätt för att under december 2014 – februari 2015 handlat i Axis-aktien trots att de enligt åtalet hade insiderinformation om bolaget Canons kommande förvärv av det svenska bolaget Axis. De fem nu åtalade personerna har en nära anknytning till en ledande befattningshavare på

Axis är ett bolag inom säkerhets- och IT-branschen och är noterat på Stockholmsbörsen Nasdaq. Huvudkontoret finns i Lund.

Åtalet gäller grovt insiderbrott. De som står åtalade har köpt aktier för totalt cirka 4 miljoner kr och har gjort en sammanlagd vinst på cirka 3 miljoner kr.

– Det aktuella åtalet är det sista av totalt tre åtal i Axis-härvan. Det är den största insiderhärvan i Sverige när det gäller antal misstänkta och åtalade personer, säger kammaråklagare Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

– Det har varit ett omfattande utredningsarbete, vilket är viktigt då sådana här stora insiderläckage annars riskerar att rubba tilltron till aktiemarknaden, fortsätter Jan Leopoldson.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Sammanlagt har 15 personer åtalats för insiderbrottslighet som handlar om att insiderinformation i förväg har läckt ut om bolaget Canons förvärv av Axis som sedan har utnyttjats för aktievinster. Åtta av dem åtalades i maj 2016. De hade bl.a. en koppling till investmentbanken Lazard där den huvudåtalade arbetade och flera andra arbetade/arbetar på bilföretaget Bilia. Samtliga som åtalades då nekade till brott.

I april 2017 föll domen mot de 8 som åtalades 2016. Johan Agu och Joachim Gellerstedt fick villkorliga domar och dagsböter för grovt insiderbrott, Erik Berg, Karl-Erik Gellerstedt, Sandra Gellerstedt och Hans-Ove Nelin frikändes, Karl Fredrik Magnus Danielson och Andreas Michaelsson dömdes till 1 års fängelse för grovt insiderbrott. 4 frikända och 4 dömda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements