Äkta päls är bättre för miljön än fuskpäls

Fuskpälsar är gjorda av plast. Plast görs från fossil råvara, råolja. Plaster bryts ner långsamt i naturen och bidrar med plastföroreningar, mikroplaster. Även om problemet med mikroplatser sannolikt överdrivs så är det sannolikt ett stort miljöproblem.

Att jaga djur är inget större miljöproblem så länge inte för många skjuts. Att föda upp djur på etiskt rimliga villkor på pälsfarmar är inte heller nåt egentligt miljöproblem. Däremot är det en hel del miljöproblem med beredningen av skinn och päls så som kromgarvning och färgning.

Kläder av skinn, läder och päls miljömärks inte enligt Ebba Magnusson, produktansvarig på Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Anledningen till det verkar dock lite oklar och rimligen borde det kunna finnas naturprodukter av skinn och päls som skulle kunna vara miljömärkta.

Det finns inte heller några fuskpälsprodukter som idag lever upp till kraven för Bra Miljöval:

– Vi har inga fuskpälsprodukter som är märkta med Bra Miljöval, och jag känner inte till att Svanen eller annan miljömärkning har det heller, säger Ebba Magnusson.

Det mest miljövänliga är faktiskt att köpa begagnade skinn- och pälsprodukter. I vissa fall är det också okej med begagnade fuskpälsprodukter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements