Förortsvåld och problemförorter

I Göteborgsområdet finns det en busslinje som är mer utsatt för vandalisering, stenkastning med mera i större utsträckning än någon annan busslinje. Det är busslinje 720 mellan Kunsbacka och Kullavik. En busslinje genom välbärgade förortsområden söder om Göteborg som Vallda, Särö, Malevik och Kullavik. Områden där medelinkomsten är hög och där det bor medel- och överklass. Busschaufförerna trakasseras av våldsamma och påtända ungdomsgäng:

Problemen har funnits under många år, i perioder är det lugnt, och stundtals är det riktigt illa för de busschaufförer som kör linje 720 Kungsbacka-Särö-Kullavik.

– Nu är vi definitivt inne i en problematisk period. Så sent som i går fick en buss rutan krossad när en förbipasserande bil kastade ut en massa ägg och något annat som förmodligen var sten, säger Martin Andreasson, som också är skyddsombud på bussföretaget.

Han säger att det märkts en tydlig ökning av incidenter sedan skolan slutade för en månad sedan. Och busschaufförerna i Kungsbacka har fått nog.

– Äggkastning, stenkastning, grön laser och mopeder som tvärnitar precis framför bussen är bara några av problemen, säger Andreasson.

Det trafikerade området präglas mycket starkt av en omfattande segregation med en etniskt nästan helt ren befolkning. Samhörigheten med resten av Sverige är svag och det kan nog med fog hävdas att befolkningen i området är isolerad från majoritetsbefolkningen i Sverige, framförallt klassmässigt, socialt och ekonomiskt. Området är välkänt för att där bor fler skattesmitare och ekonomiska brottslingar än i de flesta andra områden kring Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements