2001: Toppmötet som började och slutade med polisövergrepp

I Göteborg i juni 2001 samlades mer än 40 000 personer för att protestera mot USA:s och EU:s politik. Ett alternativt toppmöte genomfördes med tusentals besökare på 100-talet seminarier, debatter och möten. Tre jättelika demonstrationer med mellan 10 000 och 20 000 deltagare per demonstration genomfördes. Allt detta kunde genomföras trots att polisen och myndigheterna gjorde sit bästa för att sabotera.

På toppmötets första dag omringade polisen en skola, Hvitfeldtska gymnasiet, inringade den med containrar, ljög i förhandlingar, ljög om vilka och vad som fanns på skolan samt omhändertog nästan alla som fanns på skolan. Skolan hade lånats ut av Göteborg stad för det alternativa toppmötet. Som en följd av polisens övergrepp mor de boende i skolan utbröt oroligheter i Vasaparken och på andra håll runt Hvitfeldtska. De flesta av de som senare åtalades för våldsamt upplopp åtalades för händelser denna dag.

Toppmötets andra daga startade på morgonen med att polisen attackerade en mindre demonstration på Berzeeligatan. Denna polisattack ledde till upploppen och skadegörelsen på Avenyn. Därefter omringade polisen en folkmassa på en bro helt utan anledning och tänkte därefter angripa ett av det alternativa toppmötets mötesområden men detta kunde avstyras. Ytterligare ett övergrepp från polisens sida med andra ord. Efter att det blivit lugnt igen och varit lugnt hela dagen angrep polisen en gatufest i parken på Vasaplatsen. Återigen skapade polisen kravaller. Denna gång slutade det med att polisen sköt tre festdeltagare, varav en skadades mycket allvarligt. När polisen under kvällen efter skjutningen försvann från gatorna blev det lugnt igen. Under natten därefter var de dock tillbaks. ungdomar trakasserades över hela Göteborg. Vem som helst i fel sorts kläder kunde råka illa ut.

På lördagen var toppmötet över. Det hindrade inte polisen från att angripa ytterligare en skola, Schillerska gymnasiet, utan anledning och utsätta de boende i skolan för en mängd olika övergrepp. Några poliser åtalades för dessa övergrepp men frikändes i brist på ordentliga bevis mot just de individer som åtalades. Trots den frikännande domen fick flera av de som var på skolan skadestånd.

Förutom skolan så omringade polisen också en mängd personer på Järntorget dit de första lurat folk genom att hitta på en demonstration. I just detta fall gjorde dock polisen på plats myteri mot polisledningen och lämnade Järntorget efter några timmar.

Eu-toppmötet den gången åtföljdes av polisövergrepp från början till slut. Polisövergreppen var de huvudsakliga orsakerna till upploppen och kravallerna.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “2001: Toppmötet som började och slutade med polisövergrepp”

Kommentarer inaktiverade.