Bygg snyggt på Gröna Vallen

Gröna vallen i Majorna i Göteborg (platsen finns i det som numera heter  Kungsladugård officiellt, men området kallas Majorna av de flesta) är idag ett av stadens vackraste gaturum. En plats, en fotbollsplan omgiven av vackra landshövdingehus i en enhetlig stil. Det är en vacker plats med vackra hus. Men kanske inte så länge. Skulle det förslag som arkitektfirman Okidoki tagit fram verkligen byggas innebär det en katastrof för platsens skönhet och karaktär.

Okidokis katastrofbyggnad

Okidokis katastrofbyggnad

Arkitekten Albert Svensson har istället tagit fram ett förslag som harmoniera med den redan befintliga bebyggelsen, anknyter till Göteborgs byggnadstraditioner och som dessutom är vackert.

Albert Svenssons förslag

Albert Svenssons förslag

Tidningen Göteborg Direkt har intervjuat Albert Svensson:

– Det behöver inte se ut så, man kan ta hänsyn till Kungsladugårds helhetsbild och anpassa arkitekturen i stället för att bryta av på det viset. Det är ingen naturlag att man måste det, säger han.

Han är själv engagerad i nätverket Arkitekturupproret som vill värna klassisk byggtradition och skapa debatt kring ”modernismens fyrkantiga lådor”. Hans motförslag för Gröna vallen (se bildspelet ovan) har fått massor av positiv respons och skisserna har tydlig inspiration från den gamla byggstilen i Majorna och Kungsladugård.

– Jag har skissat helt och hållet i en klassisk stil, grönt med det gula göteborgsteglet i botten. I förslaget hade de lagt ihop sporthall och bostäder i ett men jag ville separera dem och har också ritat stora fönster i gympahallen så det kommer in ljus, säger han.

Ledarskribenten Adam Cwejman i GP har också han uppmärksaammat Okidokis katastrofförslag och dessutom Albert Svenssons alternativa förslag:

De tidiga skissernavisade däremot en svart koloss som snarast kändes som om polishuset på Ullevigatan hade hittat sin tvillingsjäl. Man kanske inte ska dra för stora växlar på en grov skiss, men den påminde tyvärr mycket om de senaste årens anonyma lådor som uppförts i Göteborg som inte samspelar särskilt väl med den omkringliggande miljön.

Skissen har, med rätta, fått arkitekturintresserade att gå i taket. Den stridbare arkitekten Albert Svensson har i en alternativ ritning visat hur det skulle kunna se ut om bygget gjordes i klassisk stil och bättre passade med omgivningens vackra landshövdingehus.

Såväl politiker som tjänstemän som kommer lotsa fram projektet, tillsammans med arkitektbyrån, borde ta intryck av Svenssons skiss. Okidoki har tidigare visat, bland annat i Eksjö, att de förstår att man ska kliva varsamt när man moderniserar i äldre stadsdelar. Går det i Småland borde det gå i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements