Jenny Sonesson i GP har noll koll på lagar och brott

Sexköpslagen har inget med organiserad brottslighet att göra och syftar inte till att bekämpa organiserad brottslighet. Detta oavsett om prostitutionen styrs av organiserad brottslighet eller inte. I Sverige är dock prostitutionen liten och den organiserade brottslighetens andel av den existerande prostitutionen är också liten. Att då tror att sexköpslagen skulle ha något med kamp mot organiserad brottslighet att göra är mer än lovligt okunnigt och naivt.

Ett tiggeriförbud är i ännu mindre utsträckning något som kan användas för att bekämpa organiserad brottslighet. Ett tiggeriförbud minskar nämligen inte tiggandet, men det ökar den organiserade brottslighetens inflytande över tiggandet såväl som tiggares egen kriminalitet. Det senare beror på att när tiggeri är olagligt ökar andelen unga män bland tiggarna. Det förstnämnda beror på att när tiggeri är olagligt ökar tiggares behov av skydd mot polis och samhälle. I Norge som hon tar som exempel råder tiggeriförbud i de flesta städer och landsdelar. Att det förekommer människohandel i samband med tiggeri i Sverige är känt, men det är också känt från flera undersökningar att det är mycket ovanligt.

Att förbjuda tiggeri är alltså helt kontraproduktivt om vi vill minska brottsligheten. Det ökar nämligen brottsligheten. Jenny Sonesson som skriver ledare i GP är verkligen ute och cyklat. Hon verkar onekligen totalt okunnig om det ämne hon skriver om.

Att jämföra tiggeriförbud med sexköpslagen är också befängt. Sexköpslagen kriminaliserar den som utnyttjar kvinnor genom att betala för sexuella tjänster. att utnyttja kvinnor genom bordell- eller hallickverksamhet eller tvinga kvinnor till prostitution har i modern tid alltid varit olagligt på samma sätt som det är olagligt att utnyttja tiggare eller tvinga någon till att tigga.

Ett tiggeriförbud skulle vara detsamma som att kriminalisera de kvinnor som prostituerar sig. Det är ett ålderdomligt synsätt som kriminaliserar de utsatta. Jenny Sonesson tycker uppenbarligen det är okej att kriminalisera utsatta tiggare men uppenbarligen är hon inte lika angelägen om att kriminalisera utsatta kvinnor i prostitutionen för då skulle hon ju vilja riva upp sexköpslagen. Det verkar hon inte vilja göra. Snacka om dubbelmoral, okunnighet och dubbla måttstockar

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements