ETC lägger ner 15 tidningar

ETC-koncernen planerar att lägga ner alla papperstidningar som inte når upp till den upplaga som behövs för att få presstöd vilket är 1 500 exemplar. De tidningar som ska läggas ner är Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö, ETC Örebro. Tidningarnas sista pappersutgåvor kommer i mellandagarna. Sannolikt blir det väl också så att den planerade ETC Borås inte blir av.

Kvar blir bara Dagens ETC, ETC, ETC Göteborg och Fria Tidningen, dvs 4 papperstidningar. Dessutom satsar ETC-koncernen på utveckling av sin digitala plattform inklusive ETC Play. Detta ska finansieras genom crowd-funding. En satsning på att kraftigt öka upplagan för de två dagstidningarna Dagens ETC och ETC Göteborg ska också göras. I ETC säger Johan Ehrenberg bland annat följande:

– Små lokala tidningar måste antingen ha högt presstöd eller mycket annonser. Vi har haft ett presstöd som gör att en ensamredaktör kan finansieras, men vi har mycket små annonsintäkter. När nu presstöden försvinner kan vi inte fortsätta med dessa små upplagor. Det går inte runt.

[…]

– Vi kommer att ge ut färre tidningar, men de vi fortsatt ger ut ska bli betydligt större och mer digitalt spridda. Vi har sedan tidigare tagit beslut om att satsa rejält på att utveckla vår sajt och att starta streamingtjänsten ETC Play. Samtidigt kommer vi alltså göra allt för att öka våra två dagstidningarnas upplagor så att vi kan bli helt oberoende av presstöd. Det handlar om att fördubbla upplagorna.

Det är en kraftig krympning av ETC-koncernen och innebär enligt Medievärlden att omkring 20 anställda kommer att sägas upp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements