40 år sen Tuve-raset

För 40 år sen inträffade raset i Tuve när 67 hus förstördes när leran i en sluttning i Tuve rasade iväg. 300 000 kvadratmeter mark flyttades, nio personer dödades, 62 människor skadades och 436 människor blev hemlösa. Raset skedde strax efter klockan 4 på eftermiddagen och alla var ännu inte hemma efter jobbet vilket gjorde att dödssiffrorna sannolikt hölls nere.

En bidragande orsak till raset var det myckna regnandet, men huvudproblemet var att husen byggts på lera i en sluttning. En breddad vägbank och ändrade grundvattenförhållanden på grund av ett nytt bostadsområde bidrog också till gjorde belastningen blev för stor och leran började röra på sig.

Tuveraset

Tuveraset Bild: Åke Hillefors Licens: CC BY 4.0

Det är en av de största naturkatastroferna i modern tid i Sverige, dvs efter andra världskriget. Endast höststormarna 1969 och orkanen Gudrun 2005 är i samma klass. Den naturkatastrof i modern tid som tagit flest svenskars liv inträffade dock i en helt annan del av världen, tsunamin i Sydostasien 2004.

GP har förstås en artikel om Tuve-raset och som vanligt intervjuas en överlevare. Ungefär samma artikel publiceras var tionde år (inget fel i det, det finns ju hela tiden nya läsare). Och som vanligt är har de unga journalisterna dålig koll på hur hjälparbetet gick till. Brandkåren har de koll på men inte vilka som utgjorde majoriteten av räddningsarbetarna. De flesta som deltog i sökandet efter överlevande var värnpliktiga soldater som skickats dit för att hjälpa brandkåren med hjälparbetet. Däribland en vän till mig som just då gjorde lumpen på Lv 6 i Kviberg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “40 år sen Tuve-raset”

    1. Det finns en grässlänt. Det syntes fortfarande ganska tydligt när man åkte stora vägen mot Kornhall för cirka 10 år sen. Hur det är idag vet jag inte. På vänster sida finns liksom en dalgång och på höger sida är marken en högre än omgivande mark.

Kommentarer inaktiverade.