Kampanj för hemlösa

Under nån vecka december månad har några av stadens parkbänkar och soptunnor haft en ny viktigt uppgift. De har varit budbärare för Göteborgs Räddningsmissions senaste insamlingskampanj som belyst deras arbete mot hemlöshet och utsatthet.

“För 140 kronor har du sett till att en hemlös får sova i en säng i natt”, har det gått att läsa på en av stadens parkbänkar. Målet med kampanjen är att få göteborgare att swisha pengar till Göteborgs Räddningsmission och deras arbete med att hjälpa stadens utsatta.

Antalet hemlösa i Göteborg ökar, inte minst bland barnfamiljer. Totalt rör det sig om 1 600 människor som lever i akut hemlöshet, varav 600 av dessa är barn. Vissa tvingas till och med att sova utomhus under vinterns kalla nätter. Varje jul samlar Göteborgs Räddningsmission därför in pengar för att kunna hjälpa till med jourboende och mat.

– Genom att placera ut budskap som bland annat “För 140 kronor har du sett till att en hemlös får sova i en säng i natt” på parkbänkar runt om i stan vill vi belysa hur hemlösa har det i vinter. Och inte minst få folk att verkligen agera genom att skänka pengar till vårt arbete med stadens hemlösa, säger Joachim Lundell, som är insamlingsansvarig på Göteborgs Räddningsmission, i ett pressmeddelande.

I GP säger Lundell att utvecklingen dessutom går åt fel håll:

– Siffrorna går åt fel håll. Vi bildades för 65 år sedan. Då delade vi ut mat och kläder till hemlösa göteborgare. Nu är det 2017 och vi gör precis samma sak, säger Joachim Lundell, insamlingsansvarig.

[…]

– I dag är det inte en spritgubbe som ligger på en bänk. I dag är det en barnfamilj som inte har råd med bostad. Det är invandrare och svenska familjer och för att vara tydlig så hjälper vi hemlösa i Göteborg. För oss är frågan om ursprung helt ointressant.

Så här års skänker många privatpersoner och företag pengar till välgörenhet. Vintern och julen är därför den viktigaste insamlingsperioden för Göteborgs Räddningsmission som arbetar med att motverka förhållanden i samhället som leder till utsatthet och utanförskap.

– Det mesta av vårt arbete utgår från vårt café på Vasagatan. Där serverar vi ca 600 frukostar varje vecka, erbjuder rena kläder, dusch och någon att prata med. Vi har också ett övernattningsboende, 35:an, på Linnégatan. Här kan man övernatta, få en varm dusch, lite kvällsmat och ett klädombyte. Vårt långsiktiga arbete handlar om att ge varje människa kunskap, hopp och mod för att hen själv ska kunna förändra sitt liv, säger Joachim Lundell

Kampanjen som synts på ett fyrtiotal parkbänkar och soptunnor runt om i stan kommer att plockas bort för att undvika nedskräpning.

För att skänka pengar swisha till 9004441, Göteborgs Räddningsmission.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements