Facebook, paradisläckan och skatterna

Facebook fick drygt 100 miljoner kronor i bidrag för att förlägga sina servrar på svensk mark. En strategiskt viktig affär enligt den svenska regeringen som också drev igenom en sänkning av energiskatten för serverhallar. Dokument från paradisläckan har visat hur Facebook gått tillväga för att betala så lite skatt som möjligt.

Facebook använder sig av upplägg för att undvika skatt. Men exakt hur det går till har inte varit känt, förrän nu. Dokument från Paradisläckan visar nämligen att nätjätten är en av kunderna hos juristbyrån Applebys kontor på Caymanöarna – ett av världens många skatteparadis.

2013 ville Facebook anlägga en ny serverhall och valet föll på Luleå. Grundaren Mark Zuckerberg skrev i ett inlägg att det var en optimal plats eftersom temperaturen i området ligger under 10 grader nästan alla dagar vilket naturligtvis bara var tomt prat. Det handlade istället om frikostigt stöd från den svenska staten. Med hjälp av pengar från regeringen fick Facebook 103 miljoner kronor i etableringsstöd. Regeringen motiverade stödet med att etableringen är ”strategiskt viktig och kommer marknadsföra regionen och Sverige”.

Bolaget har sammanlagt fått totalt 139 miljoner svenska kronor i statligt stöd i två omgångar för att etablera sig i Sverige. Men skatt har Facebook inte haft nån vilja att betala.

Facebook hävdar också att de investerat mer än 10 miljarder kronor i serverhallarna i Luleå, skapat hundratals jobb där och tusentals arbetstillfällen i samband med byggena. Påståendena verkar något överdrivna.

Det som nätjätten tjänar riktigt stora pengar på, annonser, har de inte betalat skatt för i Sverige. Upplägget kallas ”Double Irish” och går ut på att annonsintäkterna går direkt till Facebooks bolag på Irland, där Facebook genom ett kryphål slipper skatta. Agerandet är helt lagligt. Bolaget på Irland har därefter betalat royalties till ett systerbolag i skatteparadiset Caymanöarna där det inte finns nån skatt. Inkomsterna från annonser i Sverige har uppskattats till cirka en miljard under 2016. Skattefritt och momsfritt.

IKEA har ett liknande upplägg för sina inkomster från varumärken, Apple gör på samma sätt liksom många andra företag så Facebook har inte varit ensamma. I motsats till IKEA har Facebook dock beslutat att sluta med förfarandet och hädanefter betala skatt i Sverige. De räknar med att börja redovisa intäkter i Sverige och andra länder under 2018 och att det hela ska fungera fullt ut år 2019.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Facebook, paradisläckan och skatterna”

  1. För den globala cyberekonomins företag existerar inga fiskala gränser. Såsom substantiella skatteobjeket är de hjälplöst förlorade. Vi lär få fortsätta leva med denna ordning.

Kommentarer inaktiverade.