Intressant av Cwejman om digitala medier, men…

I en ledarkrönika i GP kallar Adam Cwejman oss för digitala torpare då vi inte länge äger de filmer och den musik vi konsumerar. Han jämför detta med torpare som inte ägde den mark de brukade. Det är jämförelse som jag upplever som rimlig och intressant men kanske ändå inte helt riktig. Han skriver bl.a.:

Vad detta innebär är att maktförhållandet mellan rättighetsinnehavaren och köparen drastiskt viktats till ägarens favör. Vår konsumtion av musik och film har blivit smidig och enkel. Samtidigt har vi låst in oss i ett system där vi görs beroende av att strömningstjänsterna. Vi trivs där vi är, men är också inlåsta hos monopolistiska marknadsaktörer.

Det här tillståndet är bekvämt tills något tråkigt händer. De som ovetandes bryter mot ett användaravtal (eller felaktigt anklagas för att ha gjort det) har sällan någon chans att få upprättelse, och att komma fram till kundtjänsten hos vissa stora utländska företag är lättare sagt än gjort.

Samtidigt så tycker jag att han inte tänkt tillräckligt långt. Strömningstjänsterna som exempelvis Netflix, HBO Nordic, C-More, Viaplay och Spotify motsvarar den gamla linjära TV:n och radion. Där äger vi inte filmerna och TV-programmen vi ser eller musiken vi lyssnar på. Men.

Det finns dock idag även onlinesajter där du kan hyra filmer (exempelvis C-More, Itunes, Folkets Bio, Plejmo, SF Anytime, Viaplay och Blockbuster.se) och serier på samma sätt som vi tidigare gjorde i videobutiken och det finns andra sajter där du kan köpa filmen eller musiken och äga den precis som med en DVD (exempelvis Itunes, SF Anytime och Blockbuster.se).

Systemet har som jag ser det inte förändrats så jättemycket. Vi konsumerar fortfarande på samma sätt men på andra kanaler och vägar. Mest sådant vi inte äger utan bara har tillgång när de sändande bolagen ger oss tillstånd eller behagar sända programmen eller musiken. Vi kan låna och hyra film som under videons glada dagar och vi kan köpa musik och film precis som vi kunde och kan köpa CD- och DVD-skivor. Dessutom finns ju fortfarande fildelningsajter och piratströmningsajter vars användning faktiskt inte minskat de senaste 10 åren. Vi har fortfarande valmöjligheterna. Kanske har ägarna ändå inte blivit starkare. De riktiga torparna hade oftast inga valmöjligheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Intressant av Cwejman om digitala medier, men…”

  1. Jag kan sakna botaniserandes i skivbutikernas lådor, för länge sedan vinyl och senare CV/DVD. Uppfattar mig inte alls som teknikfientlig, tvärtom, men det fanns en ”greppbarhet” i skivlådorna, en ”greppbarhet” jag inte riktigt lyckats få till i det digitala botaniserandes, allt blir snabbt så överväldigande.

    1. Där har du en poäng. Informationen på nätet blir väldigt snabbt ogreppbar,

      Jag använder Netflix och HBO Nordic för strömmad film. Delar det första abonnemanget med min ena dotter och det andra med min son. För att öka utbudet på Netflix använder jag VPN-tjänster så att jag jan se på Netflix-utbudet i andra länder. SF Anytime använder jag om jag vill hyra vill och filmen inte finns på strömningstjänster. För musik använder jag numera främst Youtube.

Kommentarer inaktiverade.