Älvdalsrånet

Del 24 av 25 i serien Kända svenska rån

På eftermiddagen torsdagen den 3 november 1994 slog fyra män till mot tre banker där de kom över sammanlagt drygt 2,8 miljoner kronor. Männen var klädda i regnkappor av militär typ och de bar rånarluvor. Rånarna var beväpnade med en automatkarbin, en pistol och två avsågade hagelgevär. De hotade personal och bankkunder. Efter en skottväxling med polisen försvann de norrut. Under flykten krockade de och tvingade till sig flera bilar.

På fredagen efter rånet hittades spår efter rånarna nära Untorp på Orsa finnmark. Två av männen, Stefan Enström och Åke Axelsson, greps sedan på lördagen, helt utmattade sedan de tillbringat natten ute i det fria där de irrat omkring och gått en sträcka på cirka tre mil. En av rånarna greps på annan plats den siste greps senare i Södertälje och den siste på en annan plats. Alla rånarna var från Södertälje och de kallades för gymligan i media då de träffats på ett gym som drevs av Stefan Enström.

Den 1 september 1995 offentliggjorde tingsrätten domarna mot Älvdalsrånarna, de fick 10, 8, 7 och 6 års fängelse. De fyra rånarna var Åke Axelsson, Stefan Enström och två till. Åke Axelsson dödades vid ett rån i Järna 1999 medan Stefan Enström, från Nykvarn i Södertälje, har dömts för andra brott däribland rånet mot Loomis i Umeå år 2009. Den man som genomförde rånet i Järna tillsammans med Åke Axelsson hade kopplingar till den så kallade Reaganligan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Series Navigation<< Loomis-rånet i UmeåPostrånet i Göteborg 2008 >>
Advertisements