Sverige – bland världens minst våldsamma länder

Sverige är ett av de länder som har lägst brottslighet i hela världen. Det ser vi om vi gör den enda relevanta jämförelse som kan göras. Antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare, den så kallade mordfrekvensen.

Mord och andra sorters fall av våldsam död som dråp och vållande till annans död är nämligen en enda brottsligheten där definitionen av brottet är lika i hela världen. Det är den enda brottslighet där en internationell jämförelse ger ett rimligt resultat.

Mordfrekvensen i Sverige ligger kring 1 och har så gjort sen statistik började föras nån gång på 1700-talet enligt en artikel i tidningen Forskning & Framsteg. Det spelar ingen roll om Sverige haft dödstraff eller en extremt liberal lagstiftning med låga straff. Mordfrekvensen har förblivit densamma. I Finland har mordfrekvensen legat mellan 2 och 4 sen landet blev självständigt men den har länge varit minskande.

I övrigt ligger i stort sett alla västeuropeiska länder på ungefär samma nivå med en mordfrekvens omkring 1 eller därunder. I resten av världen är det bara muslimska länder samt icke-kristna och icke-buddhistiska länder i Ostasien som ligger lika lågt när det gäller brottslighet. Nåt samband mellan hårda straff och mordfrekvens verkar inte finnas, däremot mellan krig och hög mordfrekvens och mellan religion och mordfrekvens. Buddhism och katolsk tro tycks ha en koppling till hög mordfrekvens medan islam, konfucianism, shintoism och protestantism har koppling till låg mordfrekvens. Det handlar alltså om att långvariga och långsiktiga kulturella mönster styr brottsligheten. Enskilda lagförändringar betyder i stort sett ingenting.

Världens våldsammaste och brottsligaste länder återfinns i Sydamerika, Centralamerika och Nordamerika sam södra Afrika. I nästan alla länder på den amerikanska kontinenten, öarna i Stilla Havet och i Afrika är brottsligheten mycket högre än i Västeuropa och den muslimska världen.

Med tanke på den mycket låga våldsbrottsligheten i Sverige och att den historiskt alltid varit lika låg oberoende av strafflängder, lagstiftning och politik så betyder lagförändringar ingenting när det gäller brottslighetens nivå.

Alla utspel om hårdare straff, annat sätt att arbeta osv är irrelevanta. De spelar ingen roll för brottsligheten utan har bara ett enda syfte. Att den som framför dem ska framstå som handlingskraftig inför något som många upplever som ett problem men som i verkligheten är ett betydligt mindre problem än vad som framgår i media.

Det är inte för lätt för brottslingar att komma undan, hårdare straff har ingen effekt osv. Såna förslag är bara till för den som ställer dem. De vill vara populära och framstå som om de gör nåt. Det enda de gör är att de snacka skit. Förslagen i sig betyder noll och inget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements