Geely är störste ägare men inte huvudägare i AB Volvo

Kinesiska Geely som äger Volvo Personvagnar AB har köpt en större aktiepost i AB Volvo från Cevian Capital. Den utgör cirka 8,3% av aktiekapitalet i företaget och 14,9% av rösterna. Detta gör Geely till den näst största aktieägaren i företaget när det gäller inflytande då AB Industrivärden har 21,82% av rösterna. SHB som kontrollerar Industrivärden tillsammans med familjen Lundberg har ytterligare 4,9% av rösterna.

Företaget kontrolleras alltså stabilt av AB Industrivärden och SHB. Geely är inte huvudägare som ETC påstår och har inte något kontrollerande intresse i AB Volvo. I övrigt är de större aktieägarna en mängd olika pensionsfonder där de flesta har kring 1% av rösterna i AB Volvo. För Geelys del handlar det om en kapitalinvestering som säkert har en viktig betydelse rent marknadsmässigt och psykologiskt och kanske också en ekonomiskt vettig investering. Sannolikt är också Geelys investering långsiktig vilket gör företaget till en bättre ägare i AB Volvo än Cevian Capital som främst ägnar sig åt kortsiktig spekulation, styckning av företag för att kortsiktigt mjölka företagen på pengar osv.

AB Volvo tillverkar bl.a. lastbilar, bussar, dumprar, industrimotorer och båtmotorer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements