Vänsterpartiet menar att inskränkningar i strejkrätten är oacceptabla

Alis Esbati

Ali Esbati

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson öppnar upp för en inskränkning av strejkrätten. Det handlar om att stänga möjligheten för andra än det kollektivavtalsbärande förbundet att genomföra stridsåtgärder på en arbetsplats. Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati är starkt kritisk.

– En sådan inskränkning skulle öppna för att fler arbetsgivare ägnar sig åt ”avtalsshopping”, alltså att man väljer ett avtal som är ”billigare” och ställer olika fackliga organisationer mot varandra. Risken växer då också för att arbetsgivare bidrar till startandet av egna fackförbund som de kan teckna fördelaktiga avtal med. Vi behöver snarare stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden idag, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv.

Bakgrunden gäller konflikten i Göteborgs hamn, där det icke-kollektivavtalsbundna Hamnarbetarförbundet genomfört mycket begränsade stridsåtgärder för att få igenom sina krav på arbetsgivaren APM Terminals. Nu öppnar regeringen för att inskränka denna möjlighet.

– I det specifika läget organiserar Hamnarbetarförbundet majoriteten av dem som arbetar i hamnen. Då är det rimligt att man från olika håll försöker nå en lösning. Att ge arbetsgivarsidan en ensidig gåva genom att ingripa statligt i den fria konflikträtten borde vara främmande för varje svensk regering, inte minst en socialdemokratiskt ledd. Vänsterpartiet avvisar inskränkningar i den fackliga  konflikträtten, säger Ali Esbati.

Vad Vänsterpartiet samtidigt bortser från är att strejkrätten sen 1930-talet är kraftigt begränsad i Sverige. I verkligheten och för de flesta arbetare och andra anställda är strejkrätten icke-existerande. Den ligger idag i händerna på fackliga byråkrater som inte alltid sätter arbetarna/medlemmarna i första rummet.

Dessutom är regeringen förslag allvarligare än vad Vänsterpartiet säger. Det öppnar upp frö fackföreningar som skapas av arbetsgivaren, så kallade gula fackföreningar, kan sluta kollektivavtal och på så sätt kan all rättigheter som arbetare har avtalas bort. Arbetsgivaren kan skaffa sig oinskränkt formell makt på arbetsplatsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Vänsterpartiet menar att inskränkningar i strejkrätten är oacceptabla”

  1. Ytterligare ett slag på vänsterpartiets naiva för att inte rent ut säga dumma käft som tack för hjälpen för att snart under fyra år ha hållit sossarnas förbannade borgarregering under armarna. Vad har man fått för sin underdånighet? Inte ett jävla piss.

Kommentarer inaktiverade.