ComHem och Tele2 går ihop

Tele2 Group och Com Hem Holding AB, som har samma huvudägare, Investment AB Kinnevik och familjen Stenbeck, har träffat en överenskommelse om samgående. Fusionen kommer att genomföras genom att Tele2 tar över och införlivar Com Hem.

Styrelsen i Com Hem anser att samgåendet med Tele2 medför ett antal strategiska fördelar för Com Hem, innefattande:

  • Skapande av en ledande integrerad operatör på den svenska marknaden genom att sammanslå ett prisbelönt mobilt nätverk med det snabbaste nationella fasta nätverket och det bredaste utbudet av innehållstjänster på marknaden.
  • Möjlighet att frigöra meningsfullt långsiktigt värde genom opex-, capex- och intäktssynergier som totalt förväntas uppgå till cirka 900 miljoner kronor, som förväntas uppnås inom fem år.
  • Bygga styrka genom att skapa det kombinerade bolaget med ökad omfattning och produktdiversifiering.

Vilket naturligtvis bara är fluff och avancerat skitsnack. De två företagen går ihop för att Betal-TV där ComHem är stora är en bransch som krymper medan bredbandsmarknaden där båda företagen är verksamma (ComHem på fast bredband och Tele2 på mobilt) är en bransch på frammarsch. Genom sammanslagningen hoppas de två företagen kunna skära ner på personal och tjäna mer pengar:

“Samgåendet är det bästa möjliga nästa steg för båda bolagen då det kommer att göra det möjligt för oss att möta morgondagens efterfrågan och släppa loss kraften för den bästa möjliga digitala livskvaliteten i Sverige”, säger Comhems vd Anders Nilsson.

Nilsson får rollen som koncernchef i det nya bolaget.

– Det här är i första hand till fördel för konsumenterna som får tillgång till ett brett utbud av tjänster, fortsätter Comhems vd Anders Nilsson, som kommer att bli vd i ”nya” Tele 2, till TT.

Samuel Skott, vd på Tele 2 Sverige, fyller i:

– Poängen med den här affären är att vi blir starkare tillsammans och kan erbjuda alla digitala tjänster som konsumenter och företag i Sverige vill ha.

Enligt företagens beräkningar ger affären synergieffekter på 450 miljoner kronor i besparingar och lika mycket i ökade intäkter, enligt Samuel Skott.

Kinnevik är också huvudägare i  tjänsteleverantören MTG.

Styrelsen i ComHem rekommenderar enhälligt aktieägarna i Com Hem att rösta för fusionen. Vilket ju förstås inte är förvånande då de två bolagen har samma huvudägare. Sammantaget är företagen en av Sveriges törsta bredbandsleverantörer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements