Bechir Rabani, NMR, 30 september och mordet på Magnus Natchki

Bechir Rabani var enligt Expo en nätaktivist som spred grov antisemitism och homofobi. Han stödde öppet den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen NMR). Rabani är svensk, men har en palestinsk bakgrund och är bl.a. känd för att ha infiltrerat vänsterorganisationer och vänstermiljöer för att sedan sprida ”avslöjanden” och rykten om dem. Han verksam i en lång rad extremhögermiljöer, däribland konspirationssajter, SD-sammanhang och rent nazistiska miljöer.  Han arbetade en tid på ett boende för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar.

Den 30 september förra året när NMR misslyckades med att demonstrera i Göteborg var Bechir Rabani en av de högerextremister som kunde identifieras på bilder från motdemonstrantsidan bland de som kastade sten även om han själv inte gjorde det. Han pratade regelbundet med flera av dem som senare dömts för stenkastning, något som kan ses på flera filmer från det aktuella tillfället. Flera av de dömda är dessutom ensamkommande flyktingar som i ett par fall inte ens fått uppehållstillstånd i  Sverige. De kan mycket väl ha fått kontakt med Rabani på en förläggning för ensamkommande där han arbetat.

Två av dessa personer, Tobias von Borstel och Immanuel Etcheverry Malan är nu misstänkta för inblandning i mordet på Magnus Natchki, en homosexuell vänsterman, som bodde i närheten av både von Borstel och Etcheverry Malan i Angered Centrum. Etcheverry Malan är vad jag förstår nu misstänkt för mord efter att till en början bara ha varit misstänkt för skyddande av brottsling medan von Borstel är misstänkt för grov misshandel. Vilken typ av politiska åsikter von Borstel och Etcheverry Malam anser sig ha har jag ingen kunskap om.

Bechir Rabani dog i december, Enligt all tillgänglig information på grund av naturliga orsaker, dvs nån sjukdom eller nåt liknande. Dödsfallet fick högerextrema sajter på nätet att koka över med antisemitiska konspirationsteorier om att Rabani egentligen mördats av mäktiga judar som dessutom kunde begrava polisutredningen. Även vänstern och tidningen Expo kan enligt högerextremisterna ha varit inblandade i det påstådda mordet. Förutom i högerextrema miljöer har teorierna om att Rabani egentligen mördades också spridits på sajter kända för falska nyheter, konspirationssajter och i diverse diskussionsforum.

Den typen av lögnaktig högerextrem propaganda kan mycket väl sätt griller (konstiga tankar) i huvudet på folk med högerextrema eller antisemitiska åsikter med mord som följd. Har dessutom dessa personer haft personlig kontakt med eller koppling till Rabani ökar förstås risken för detta. Att en homosexuell man med vänsteråsikter som de dessutom kanske har haft eller har någon form av personlig kontakt med då kan bli offer förefaller inte på något sätt underligt, utan det är ganska typsikt för många av de mord med politiskt högerextremt motiv eller högerextrem gärningsman som skett i Sverige de senaste 30 åren (det har varit ungefär ett per år).

Om det verkligen är ett politiskt motiv bakom mordet på Natchki vet ingen ännu utom möjligen nån utredande polis. Det kan ju mycket väl handla om nåt helt annat såsom personlig osämja eller nåt drogrelaterat. De som misstänks nu behöver inte heller vara skyldiga. Polisutredningen bär väl kunna bringa klarhet i det när den blir offentlig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements