Ikea-grundaren och skattesmitaren Ingvar Kamprad är död

Ingvar Kamprad var den som skapade de mycket framgångsrika företaget Ikea. När han och företaget började tjäna mycket pengar flyttade han företaget och sig själv utomlands. En konstruktion som gick ut på att betala så lite skatt, både i företaget och personligen, som möjligt skapades.

När han blev gammal och började bli sjuk flyttade han tillbaks till Sverige för att utnyttja det socialförsäkringssystem han inte betalat ordentligt med skatt till.  Med andra ord var han förutom företagsgrundare också skattesmitare och fifflare.

Nu har han dött. 91 år gammal.

Läs mer:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Ikea-grundaren och skattesmitaren Ingvar Kamprad är död”

 1. Visst, man kan ha moraliska aspekter på Kamprad men han har väl egentligen enbart agerat enligt den rådande ordningens logik. IKEA må fortfarande vara ett företag med någon sorts ”svenskt” designtänkande och ”svenskt” varumärkesbygge i botten och en gång sprunget ur småländskt småföretagande (även om Kamprad har tyska anor). Idag bär dock IKEA det stora globala företagets signum.

  Marknaderna är spridda och någon egentlig hemmamarknad kan vi inte tala om. Nästa storsatsning är den gigantiska indiska marknaden. De 25-talet svenska varuhusen står för en allt mindre andel. Produktionen är globalt spridd och ständigt under omvärdering för att nyttja de mest ”kostnadseffektiva lösningarna”, för att tala den rådande ordningens språk.

  Att Kamprad i denna kontext ”funnit” lösningar för ägande och beskattning utanför gränserna på den nation där företaget en gång grundades följer bara logiken. Man kan ha många åsikter om Kamprad men han var otvivelaktigt visionär och framsynt. Utifrån den rådande ordningens perspektiv såg han tidigt den ”globala ekonomins” möjligheter och realiserade dem i praktik. Om det är moraliskt eller inte beror förstås på de värderingar man utgår ifrån. Dock kapitalism handlar inte om moral utan är en ordning, som uppstår under vissa förutsättningar och som på ett kusligt effektivt sätt anpassas för att uppnå profiten, dess livsnerv.

  1. Den som konstruerade Kampards och andras ägarupplägg var Göran Grosskppf, som intervjuats i egenskap av Kamprads vän i fler tidningar.

   1. Säkert så, en vision behöver en arkitektur som grund för en implementation. Visionären var Kamprad, arkitekten Grosskoppf medan implemenatörerna bestod av en uppsjö teknokratiska skattejurister med förmåga att på detaljnivå kunna skärskåda skattelagstiftning utifrån varje möjligt och omöjligt perspektiv.

    1. Jag håller med. Men. Grosskopf är skattejurist. Han och samarbetspartners konstruerade flera liknande upplägg vid samma tid för Påhlsson (Pågens), Paulsson (Ferring), Philip-Sörensen (Securitas, G4S) med flera. Men det är egentligen lite off-topic.

 2. Kamprad flyttade till Schweiz.

  IKEA flyttade till Nederländerna (moderbolaget som dock har sitt HK i Danmark), stiftelsen som äger moderbolaget finns också i Nederländerna. I Luxemburg finns ett annat företag som ägs av en annan stiftelse. Det bolaget äger rättigheterna och varumärken för allt Ikea gör. Det hör kan ha ändrat sig sen jag kollade upp det för några år sen. Men principen är densamma ännu.

  Det hela hade inget med löntagarfonderna att göra utan var ett upplägg för att minimera skatter. Likadana upplägg gjordes av fler andra familjer. De enda som flyttade på grund av löntagarfonderna var familjen Rausing.

Kommentarer inaktiverade.