Förnyelsebar elproduktion ökar men ETC missar vattenkraften

Basen i svensk energiproduktion är vattenkraft. Det är en förnyelsebar energikälla. Trots det så räknas den inte in när ETC rapporterar om förnyelsebar energi inom EU. ETC räknar bara biomassa, vind och solenergi. För många länder blir därför andelen förnyelsebar energi som redovisas allt för låg. Detta verkar Adolfo Diaz från ETC inte ha greppat.

I EU-länderna är vattenkraft normalt den största enskilda källan när det gäller elektricitet från förnyelsebara källor och Sverige producerar allra mest el i vattenkraftverk av alla länder vilket kan ses i en förra årets rapport om elproduktionen och -konsumtion som också producerats av Agora Energiewende och Sandbag och med fördel kan läsas ihop med den rapport ETC hänvisar till. Vindkraften har dock under 2017 gått om vattenkraften, delvis på grund av liten nederbörd och mycket men också på grund av utbyggnad.

Att påstå att Danmark är bäst i klassen som ETC är också tveksamt. Visserligen står förnyelsebara energikällor för 74% av dansk elproduktion jämfört med Sveriges 59% (inklusive vattenkraften). Men medan Sverige i princip inte använder några fossila bränslen alls så står kol för 21 % av Danmarks elproduktion. Danmark har alltså större utsläpp av växthusgaser från elproduktion än vad Sverige har. I det läget är det svårt att kalla Danmark bäst i klassen för det är helt enkelt inte sant.

Det är klart att användningen av förnyelsebara energikällor som vind, sol och biomassa ökat kraftigt i Europa och kommer att öka än mer. Både vindkraftsproduktionen och solenegeriproduktionen har ökat kraftigt sen 2010. När det gäller vindkraft är det Tyskland och Storbritannien som går i täten medan solenergins ökning främst återfinns i Tyskland, Italien, Frankrike och Storbritannien. Användningen av biomassa för elproduktion har främst ökat i Tyskland, Storbritannien och Italien. I Storbritannien har den förnyelsebara produktionen i först hand ersatt elproduktion från kol medan det i Tyskland handlar om att kärnkraftverk ersätts. Länder där användningen av kol minskat drastiskt är Storbritannien, Danmark och Grekland. Länder som Sverige, Belgien och Frankrike använder i prakiken inget kol för elproduktion

Vattenkraften kan sägas vara fullt utbyggd och i de länder där det finns stora utbyggnadsbara resurser, dvs främst Sverige, kommer den inte att byggas av miljömässiga skäl. Förutom Sverige är det främst Frankrike, Italien, Österrike och Spanien som har stor vattenkraftsproduktion inom EU. Frankrike och Sverige liknar varandra också det faktum att bägge länderna har mycket kärnkraft.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!