Leif GW Persson: Bästa polischeferna finns i väst

När Leif GW Persson får frågan om vilka han skulle vilja se som rikspolischef eller kan tänka sig som ny rikspolischef efter den avgångne Dan Eliasson så är samtliga som han föreslår från västra Sverige. De han föreslår är regionpolischefen Klas Friberg, Erik Nord, polischef i Göteborg och Lena Matthijs, polischef i Borås.

Alla tre har varit centrala när det gäller framtagande av ett nytt arbetssätt för polisen gentemot människor och folkmassor. Mer dialog, mer snack och mindre konfrontation har varit receptet. I det arbetet har jag som vänsteraktivist haft med all tre att göra i samband med demonstrationer och stora aktioner. Förändringar i polisens sätt har lett till att kravaller, oro och bråk vid politiska demonstrationer i stort sett upphört.

De har också varit delaktiga i att ett liknade förhållningssätt utvecklats i förhållande till människor i fattiga områden. Med en inställning som gått ut på att bygga förtroende och genom samarbeta med andra har polisen i Göteborg lyckats bättre med att bekämpa våldet bland de kriminella gängen. Dessutom har attacker mot blåljuspersonal och bilbränder i stort sett försvunnit. Motsvarande utveckling går inte att se någon annan stans i Sverige.

Leif GW Persson anser att alla tre skulle bli mycket bra rikspolischefer. Jag är för min del i alla fall säker på att Klas Friberg skulle bli det och jag hyser inget tvivel om att Lena Matthijs skulle klara av jobbet. Erik Nord är en bra polischef i Göteborg, men jag är inte säker på att han vore rätt man på posten som rikspolischef. Noterbart i detta sammanhang är ju också att en tidigare ledande polischef i Göteborg, Carina Persson, som stött samma sätt att arbeta som de ovan nämnda, numera är regionpolischef i Skåne.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Leif GW Persson: Bästa polischeferna finns i väst”

Kommentarer inaktiverade.