Fällande dom för grov otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien

Stockholms Tingsrätt meddelade den siste januari att den person som åtalades av Ekobrottsmyndigheten den 22 augusti ifjol har gjort sig skyldig för grov otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien. Gärningspersonen är en av de större aktieägarna i bolaget.

Enligt åtalet hade gärningspersonen under år 2016 agerat på ett sätt som har syftat till att otillbörligen påverka marknadspriset eller andra villkor för handeln med Fingerprintaktien, eller på annat sätt vilseleda köpare och säljare av Fingerprint-aktien.

Gärningspersonen åtalades för att ha lagt order i Fingerprint Cards – som inte varit avsedda att leda till avslut – för sammanlagt 3,5 miljarder kronor. Enligt domen har den dömde lagt upp 78 order under 56 handelsdagar under hela 2016. Brotten har bedömts som grova med hänsyn till den systematiska och omfattande handeln. Gärningspersonen äger Fingerprint-aktier till ett stort värde. Han döms nu till villkorlig dom och 150 dagsböter à 1 000 kronor.

– Jag är mycket nöjd med domen. Domen är viktigt och den skickar en tydlig signal om att det inte är ok att manipulera en aktiekurs på det sätt den dömde har gjort, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

– Rätten har inte beaktat de invändningar som den nu dömde personen har haft. En omständighet som varit besvärande för honom är att han själv medverkat vid en annan brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten om kursmanipulation i samma aktie och då just gällande ett exempel på ”fejkorder” i stängningscallen. En anmälan som visade sig gälla ett exempel på en order han själv lagt och som han nu även dömts för! Det är sammanfattningsvis en bra och välskriven dom, säger Thomas Langrot.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!