En gång i tiden var malaria en vanlig sjukdom i Göteborg

Många har hört talas om att Göteborg drabbats av kolera förr i tiden och det finns fortfarande en kolerakyrkogård kvar att se, nämligen i Kallebäck upp mot golfbanan i Delsjön. Mellan Gamlestaden och Alelyckan finns det också en gammal kyrkogård som ofta kallas för kolerakyrkogård, men det var den inte. Den kyrkogården var Hospitalskyrkogården för det närliggande Hospitalet som anlades då Nya Lödöse var staden i älvmynningen. Hospitalet blev senare sjukhuset St. Jörgen på Hisingen.

Koleran och många liv de år den drabbade Göteborg, men det var inte på något sätt den vanligaste sjukdomen även om den sammanlagt kanske var den infektionssjukdom som dödade näst flest i Göteborg på 1800-talet. Den sjukdom som dödade flest var tuberkulos, (TBC). I slutet av 1800-talet dog omkring 500 människor av tbc varje år. Tuberkulos blev vanligare under 1800-talet i motsats till de andra infektionssjukdomarna som blev ovanligare.

Andra vanliga infektionssjukdomar i 1800-talets Göteborg var smittkoppor, mässling, malaria och difteri. Att malaria och smittkoppor var vanliga sjukdomar i 1800-talets Göteborg tror jag mycket få människor idag har koll på.

Så sent som år 1859 insjuknade 3 000 personer i malaria i staden Göteborg. Notera att staden år 1850 hade 26 000 invånare och lite högre än så år 1859 vilket innebar att cirka 10% av stadens befolkning insjuknade i malaria. I slutet av 1800-talet var dock sjukdomen borta. Detta på grund av utdikningen och igenfyllandet av vassarna (i första hand Gullbergsvass men också Lundbyvass och Tingstadsvass) och bättre bostadsförhållanden som gjorde att myggen inte kunde ta sig in i bostäderna. Smittkopporna försvann genom vaccinering under samma tid och koleran slutade återkomma på grund av utbyggda avloppssystem och friskt rent dricksvatten.

Mässlingen var då också en vanlig sjukdom, men den blandades ofta ihop med smittkoppor vilket gör att statistiken inte är tillförlitlig. På 1850-talet dog omkring 250 personer per år i smittkoppor i Göteborg, dvs ungefär 1 % av befolkningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!