ETC – mellanmjölkstidningen

Del 1 av 6 i serien Vänstertidningar

ETC är idag den i särklass största vänstertidningen. Den är större än vad någon annan vänstertidning i Sverige varit i modern tid. Det är jättebra och de gör en massa bra sker. Tidningen är fylld med intelligenta krönikörer, bra ledarskribenter och de rätta åsikterna. Dessutom har tidningen bredd. Såväl socialdemokrater som anarkister skriver i tidningen.

Förvånansvärt få däremellan dock. Få vänstersocialister, socialistiska revolutionärer, traditionella revolutionära marxister står faktiskt att finna i tidningen. Dessutom skriver en hel del icke-socialister i ETC och ETC Göteborg. Även krönikor och ledare. Det handlar om anhängare av Miljöpartiet eller Feministiskt Initiativ. En del av dem kan naturligtvis vara socialister också, men inte alla. Allt detta kan natuligtvis vara helt okej. Det är sådant som kan göra tidningen mer intressant och därmed göra den trevligare att läsa.

Problemet är att tidningen ändå upplevs som slätstruken. Det radas upp självklarheter, krönikor och ledare provocerar ingen, ger inget extra utan presenterar i allmänhet nån ljummen variant av mainstream-vänsteråsikter. Det finns inget opassande utan egentligen bara det förväntade. Undantag finns förstås, exempelvis Maria Sveland som jag ibland håller med men ofta inte. Hon är en skribent som kan engagera och provocera. Andra av samma slag är Runbir Serkepkani, Janan Zapata och Anna Fock.

Men varför bara två krönikörer i ETC Göteborg? Det borde gå att få tag på fler. Kristoffer Lundberg från Hyresgästföreningen kanske? Volvoarbetaren Lars Henriksson? Nån vänstervriden västlänksmotståndare? Eller nån västlänksanhängare med vänsteråsikter? Nån från Yimby Göteborg? Arkitektupproret? Hamnarbetare? Nån vänstervriden knarkliberal?

I det stora hela är ETC och ETC Göteborg mellanmjölkens land. Det är jämntjockt vänster, mjukt och oförargligt. Många gånger bra, men skittråkigt. Thomas Sterner och Tomas Kåberger som skriver ledare i ETC Göteborg är faktiskt supertråkiga. Detta sagt även om jag i stort sett alltid är överens med Sterner och oftast också med Kåberger. Och varför är alla manliga ledarskribenter i ETC Göteborg mer än 55 år gamla och alla kvinnor yngre?

Daniel Suhonen och Andreas Gustafsson som skriver ledare i ETC har ofta ”rätt” åsikter, men de är mellanmjölk super. Beatrice Rindevall är en traditionell nutida miljöaktivist med deras största grundproblem väl exponerat. Att glida på sanningen och vilseleda.

Granskningar misslyckas därför att de unga journalister som gör dem inte klarar av att verkligen gå in på djupet i en fråga. antingen får de inte tillräckligt med tid eller så vet de inte hur det ska göras på grund av otillräcklig erfarenhet eller dålig allmänbildning. Ibland ska ETC försöka vara liksom lite neutral och oberoende. Det får stundtals lite märkliga effekter.. Att inte tydligt ta ställning för hamnarbetarna i Göteborg i hela sin rapportering tycker jag exempelvis är svagt av ETC Göteborg.

Sammantaget är ETC och ETC Göteborg en produkt som har svårt att få mig engagerad. Den är liksom mellanmjölk. Men kanske äger det mer om mig än om tidningen men ändå upplever jag det nog som om många har ETC för att det liksom är ett måste. Inte för att det är det bästa, inte för att det är en superbra tidning, utan för att det är den enda vänstertidningen utan partikoppling. Jag skulle önska större tydlighet, dvs klar vänster, mer provokativt och störigt. Inte så välanpassat medelklassigt. Inte så förutsägbart. Färre sossar och miljöpartister, fler marxister och socialister. Mindre slätstruket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationDe vedervärdiga – Myrdalskultens bloggar och tidningar >>
Advertisements