Ingen motsättning mellan kvotflyktingar och direktasyl

Sverige har alltid tagit emot kvotflyktingar som sökt asyl i flyktingläger och fördelats till Sverige. En av mina bästa vänner kom från Mellanöstern till Sverige på det sättet. Båtflyktingarna från Vietnam kom på det sättet. Under samma perioder som de kom var det också en mängd flyktingar som själva tog sig till Sverige, ibland med hjälp av svenska diplomater. De flesta av de senare, från Turkiet, Iran och Latinamerika hade inga möjligheter att söka asyl i nåt flyktingläger och inga möjligheter att bli nån kvotflykting. Bägge sätten att få asyl behövs med andra ord.

Situationen idag skiljer sig inte nämnvärt från tidigare perioder med många flyktingar. Det behövs både kvotflyktingar och möjlighet att söka asyl i Sverige. i många länder och områden finns det inga som helst möjligheter att söka asyl i förväg. Det gäller exempelvis Iran, Somalia, Afghanistan och Syrien. Möjligen borde folk få söka asyl i flyktingläger i Turkiet vilket naturligtvis borde vara lättare. Där finns också många anhöriga till sådana som redan fått asyl i Sverige och som naturligtvis borde få möjlighet att komma hit. Problemet med att söka asyl i flyktinglägren är dock flera. Reglerna om första mottagarland ställer till det och gör att alla inte kan komma vidare från ett flyktingläger i exempelvis Grekland eller Italien. De är tvungna att söka asyl där.

Andra problem är att säkerhetssituationen i Libyen där många flyktingar finns är sådan att det vore omöjligt att organisera och upprätthålla någon ordnad verksamhet i Tripoli-området där de flesta flyktingar finns. Det är inte möjligt av säkerhetsskäl att ha svensk eller annan västerländsk personal på plats. Svårigheterna är alltså mycket stora och jag tvivlar på att det går att ordna nån rättssäker och praktisk möjlig verksamhet i Libyen där flyktingar kan söka asyl och bli kvotflyktingar.

Det vore naturligtvis bra om det kunde fungera och om folk kunde söka asyl från flyktingläger och från andra länder. Det vore säkrare för flyktingarna som skulle slippa den farliga färden över Medelhavet och det vore sannolikt enklare och billigare för mottagarländerna. Men samtidigt så skulle det även om det fungerade inte innebär att flyktingar slutade komma direkt till Sverige eller andra länder för att söka asyl. Hade det exempelvis varit förbjudet att söka direktasyl i Sverige skulle alla danska judar ha dött i andra världskriget. Istället fick de skydd i Sverige. Om inte möjligheten att få asyl i Sverige eller andra länder existerat skulle de tidigare militärdiktaturerna i Turkiet, Grekland, Spanien, Portugal och Latinamerika ha dödat tiotusentals fler än vad de gjorde. Mycket färre skulle ha undkommit dödandet i det forna Jugoslavien osv.

Att tro att fler kvotflyktingar skulle ta bort behovet av att bevilja asyl för flyktingar sim kommer direkt till Europa och Sverige är ren naivitet och dessutom är det inhumant. Den som tror att det skulle fungera eller vill spärra in flyktingar i fängelseliknande förläggningar har mycket begränsad koll på verkligheten, är inhuman eller ren och skär rasist/fascist. Detta oavsett om det handlar om danska socialdemokraterna eller ledarskribenter på GP och SVD.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements