Proletären – nyanserade tvivelaktigheter

Del 4 av 10 i serien Vänstertidningar

Proletären är en tidning som ges ut av Kommunistiska Partiet (KP). Ett parti med tvivelaktigt förhållande till Nordkorea och en historia av diktatorshyllande från Stalin till Assad. Trots detta framställer de en tidning som är betydligt mer nyanserad än de publikationer som göra av deras kusiner med ursprung i den maoistiska traditionen.

Tidningen verkar också ha betydligt bättre resurser än de övriga tidningarna av samma slag i Sverige, Internationalen, Offensiv och Flamman. Den har också den klart bästa bevakningen av arbetarklasskamp och arbetarklassens förhållanden. Men de hamnar stadigt fel nr det gäller den internationella rapporteringen och har också en tendens att hamna i en position där det viktiga är att vara mot allt som USA gör. Men det är inte lika groteskt och vedervärdigt som hos de gamla maoisterna.

Några saker har också Proletären och KP har gemensamt med tidningen Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna. Det är hyllandet av det egna partiet, att överdriva det egna partiets betydelse för kampen i arbetarklassen, att överdriva hur mycket kamp det finns och hur mycket den betyder. Det finns också en viss förljugenhet hos Proletären.

Både KP och Proletären har dessutom en till stor del främlingsfientlig syn på flyktingar och invandrare. Ibland skiner också en reaktionär syn på feminism och HBTQ-frågor igenom. Diktaturhyllningar förekommer fortfarande också ganska ofta. Jag skulle aldrig vilja leva i ett land där KP styrde och Proletären var tidningen nummer ett. Det är en tidning det inte går att lita på och känns lite som Neues Deutschland (DDR:s viktigaste tidning) när det gäller läsupplevelsen.

Sammantaget kan Proletären sägas vara en Offensiv light eller lätt vedervärdig. En tidning med bra resurser och en hel del intressanta artiklar, men som ofta är politiskt tvivelaktig, både när det gäller inrikespolitik och utrikespolitik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Offensiv – trist förljugen partimegafonInternationalen – ojämnt och tunt >>
Advertisements