Internationalen – ojämnt och tunt

Del 5 av 6 i serien Vänstertidningar

Internationalen är Socialistiska Partiets tidning. Socialistiska Partiet är ett mindre vänsterparti som alltid haft fokus på miljöfrågor och arbetarklass. Internationalen som tidning har samma fokus men har också en ganska bra internationell bevakning, framförallt av breda radikala alternativ i Europa, Latinamerika och USA. Sannolikt har den också haft Sveriges bästa bevakning av den arabiska våren och utvecklingen därefter.

Tidningens stora svaghet är att den är mycket ojämn kvalitetsmässigt. Vissa nummer är fantastiska, andra saknar läsvärda artiklar. Ojämnheten beror sannolikt på att tidningen har svaga personella resurser samtidigt som den vill vara en bred vänstertidning och inte en partihyllande förljugen tidning av samma sort som Offensiv och Proletären. Ambitionerna är bra och tidningen är ett vettigt alternativ eller komplement till mellanmjölkstidningen ETC.

Ojämnheten betyder också att skribenternas privata engagemang får stor betydelse för de ämnen som tidningen berör. Samtidig är det också en tillgång, för de artiklarna blir ofta mer djuplodande och starka. Men det innebär också att tidningen inte alltid hänger med i det som diskuteras mest just nu.

Politiskt är tidningen nästan alltid på en vettig linje vilket iofs är naturligt av mig att tycka då den ges ut av ett parti som jag är medlem i. Den är en stark förespråkare för en ny vänster i Sverige, ett nytt vänsterparti med brett deltagande från olika delar av vänstern. Något som är väldigt bra. Ibland tycker jag dock tidningen har ett allt för positivt förhållningssätt till vänsterpartiet och den marxistiska politiska analysen när det gäller miljöbevakningen saknas ofta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Proletären – nyanserade tvivelaktigheterFlamman – ojämt, tunt och mesigt >>
Advertisements