Att gängbrottsligheten blivit grövre är en myt

Det påstås ständigt och jämt att gängbrottsligheten generellt blivit grövre. På ett plan stämmer det under de senaste 20 åren, skjutningarna har generellt blivit fler och skjutvapenmorden har blivit fler. Men rent generellt stämmer det inte. Tidigare var värdetransportrån, ett mycket grovt våldsbrott, ett vanligt brott bland gängkriminella. De har i stort sett upphört.

Vad som hänt är alltså att viss grov gängbrottslighet blivit vanligare medan annan minskat. Sammantaget finns det därför inga som helst egentliga belägg för att gängbrottsligheten blivit grövre.

När det gäller skjutningar har de i stort sett varit på samma nivå sen 2006 i Göteborg, med en minskning åren 2010-2012 och från 2015 och framåt. 2017 var det en mycket kraftig minskning. I Malmö ökade antalet skjutningarna först från 2010 och i Stockholm först de senaste 3-4 åren och i andra städer det sista året. Får vi se en likadan utveckling i resten av landet som i Göteborg kommer det sannolikt att leda till en minskning i Malmö inom nåt år och några år senare en minskning i Stockholm.

Sammantaget är det enligt de fakta som finns en ren myt att gängbrottsligheten blivit våldsammare. Den har dock förändrats. Vilket dock inte är samma sak som att den blivit värre eller mer omfattande.

Flera av de värsta gängrelaterade brotten har dessutom skett för många år sen, exempelvis rumänmorden och det nordiska mc-kriget. Några har dock skett för en relativt kort tid sen såsom bomben i Torslanda.

Värdetransport och värdedepårån:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements