Läkarstudenter dömda för aktiemanipulation

Svea hovrätt har idag meddelat att de fastställt en tingsrättsdom från december 2016 där två läkarstudenter dömdes för flera fall av grov otillbörlig marknadspåverkan.

De två studenterna hade köpt aktier i läkemedelsbolag på de mindre listorna och sedan publicerat blogginlägg med vilseledande uppgifter om sig själva och haussande uppgifter om bolagen. De spred sedan under flera alias de aktuella blogginläggen genom olika kanaler i sociala medier. Läkarstudenterna har på så sätt fått aktiekursen att stiga. De har därefter sålt hela sitt aktieinnehav i de aktuella bolagen och därmed gjort en vinst på totalt ca 2,5 miljoner kronor.

De två studenterna dömdes i hovrätten till villkorlig dom och dagsböter. Av vinsten har 1,2 miljoner förverkats såsom utbyte av brott. Detta då hovrätten inte ansåg det bevisat att hela uppgången berodde på de två studenternas manipulationer.

– Det här är en unik dom. För första gången i Sverige har vi nu en fällande hovrättsdom som tydliggör att det är brottsligt att manipulera aktiekurser genom användande av sociala medier. Aktieforum på nätet utgör alltså ingen straffri zon, säger kammaråklagare Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

Åklagaren menar dock också att ett fängelsestraff hade varit rimligare:

– Jag är nöjd med att hovrätten bekräftar att det här är ett brottsligt agerande och det sänder ut signaler till marknaden och bloggvärlden att nu står det helt klart att om man bloggar för att få upp kursen på en aktie och sedan säljer så är det ett brottsligt agerande. Det är väldigt viktigt att det blivit fastslaget. Däremot anser jag att deras agerande var så systematiskt och planerat och det var under så pass lång tid att en mer rättvisande påföljd skulle vara fängelse och att hela vinsten skulle ha förverkats inte bara halva. Men det viktigaste är att vi för första gången har fått klarlagt att det här agerandet som de höll på med, att blogga, sprida och casha hem är ett brottsligt agerande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!