Ärligt om historia

Sveriges historiaKort om bok
Sveriges historia
Melin, Johansson, Hedenborg
Prisma

Ärligt om historia

En imponerande, vacker historiebok, uppdaterad 2003. Med färgbilder, kartor, faktarutor, kronologiska sammanställningar. Mest imponerad i sin ärlighet, man talar om vad maktmänniskor sagt, och sedan vad det egentligen handlar om.

Speciellt noterar jag hur man beskriver hur socialdemokratin socialliberaliserats, marknadiserats, EU-globaliserats, efterliknat de andra socialliberala partierna i privatisering, avreglering, nerskärningar, lämnat LO-arbetarklassen, medelklassiserats, tappat ideologin, fått karriärpolitiker med fallskärmar.

Man har böjt sig för högerns ideal om en globaliserad värld där den odemokratiska marknaden (som man måste anpassa sig till) fått allt mer makt över den demokratiska politiken. Ett resultat av en globalisering till en odemokratisk värld, från den nationalstatliga demokratin.

Den öppna högern stödjer denna marknadsglobalisering, liksom näringslivet, som inte längre bryr sig om Sverige eller den svenska arbetarklassen, eller den svenska modellen, eller den svenska nationaldemokratin.

Det är bara 100 år sedan högern påtvingades demokratin av det europeiska och svenska revolutionshotet. Nu avvecklar de demokratin genom ekonomins globalisering som gör de demokratiska nationerna till hjälplösa skepp på det stormiga globala marknadshavet.

Djupare satt inte borgerlighetens demokrativärderingar. De kan offras för global profit.

Hans Norebrink, vårdarbetare

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!