Stort svenskt rederi sålt till riskkapitalägt bolag

Det svenska rederiet Laurin Shipping AB har sålts till rederiföretaget Team Tankers International Ltd. Det senare bolaget är börsnoterat i Oslo och har sitt säte i skatteparadiset Bermuda. Huvudkontoret ligger dock i Westport, Connecticut, USA. Säljare av Laurin Shipping är det familjeägda och göteborgsbaserade företaget Laurin Maritime AB. I styrelsen för det sistnämnda bolaget sitter Mikael Laurin, Ulrika Laurin och Håkan Skogström med Anneli Laurin Delmas och Eva Laurin som suppleanter.

Förutom Laurin Shipping så köps också Anglo-Atlantic Steamship Co Ltd på Isle of Man (ett annat skatteparadis). Det senare bolaget har sannolikt familjen Laurin som en av huvudägarna:

Anglo-Atlantic Steamship Co. Ltd. is a private company incorporated in the Isle of Man engaged in the ownership and chartering of tanker vessels. Currently, the fleet consists of 15 MRs: 6 vessels are owned, 6 vessels are currently on time charters, and 3 vessels are on bareboat charters.

The Board of Directors of Anglo-Atlantic consist of Ulrika Laurin, Christian Østrup, Winifred Kearns and Barry Hughes.

Verksamheten i det sammanslagna bolaget som ska opererar under varumärket team Tankers ska dock bedrivas från sju kontor i Göteborg, Houston, Westport, Köpenhamn, Marbella, Singapore och Manilla. Laurin Shipping opererar 15 produkt- och kemikalietankers via kontor i Göteborg, Houston, Singapore och Manilla. Team Tankers International Ltd har en flotta på drygt 40 fartyg och är en av de största ägarna och operatörerna av kemikalietankers i världen. Anglo-Atlantic Steamship Co. Ltd., baserat på Isle of Man, äger och chartrar 16 produkt- och kemikalietankers.

Huvudägare i Team Tankers International Ltd går inte att se bolagets egen webbsajt då där endast redovisas förvaltare för de flesta aktier. På andra sajter framgår det dock att tre riskkapitalbolag är huvudägare i bolaget, Solus Alternative Asset Management LP (26,1%), KKR Credit Advisors (US) LLC (16,8%) och GLG Partners LP (8,61%). Mindre ägare är bland annat bolagets VD, Hans Peter Feringa och Handelsbanken. Hans Peter Fering sitter också i styrelsen för danska rederiet Dampskibsselskabet Norden A/S.

Solus, ett hedgefondbolag, som i praktiken är kontrollerande ägare ägs av de anställda och den information som finns om bolaget är mycket knapphändig. De har exempelvis ingen offentlig hemsida. Enligt Bloomberg är de ledande anställda Christopher Anthony Pucillo, grundare, styrelseordförande och VD (CEO), Scott Martin, C.J. Lanktree, Tom Higbie och Hans Bleuel. Bolaget är baserat i New York.

Solus är en större aktieägare också i andra bolag som C & J Energy Services Inc (olja, oljeborrning, service för oljefält etc), Loral Space and Communications Inc (satelliter) och Hornbeck Offshore Services Inc (offshoreverksamhet och rederier).

Tom Higbie sitter också i styrelsen för Team Tankers International tillsammans med Morten Arntzen, Jesper Bo Hansen, Bryce Fraser, Robert P. Burke, Kevin Kennedy och Mads Mellgaard. Efter att affären är klar kommer Mikael Laurin från Laurin Maritime att ta plats i styrelsen för Team Tankers International Ltd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements