4 åtalade för insiderhandel i Scandinavian Enviro Systems

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot fyra personer, däribland styrelseordföranden Stig-Arne Blom, för misstänkt insiderhandel. Brottsmisstankarna gäller grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation. De fyra åtalade har suttit häktade sedan början av februari.

Åtalet rör misstänkt insiderhandel i Scandinavian Enviro Systems i samband med en affär med en kinesisk aktör:

De misstänkt affärerna gjordes den 20 december 2017 strax innan bolaget meddelade att förhandlingarna med den kinesiska partnern försenats. Internt var detta känt redan den 11 december och nämns i styrelseprotokoll den 13 december, enligt E55.

Trion som fått information från styrelseordföranden ska ha sålt stora mängder aktier över marknaden innan pressmeddelandet blev offentligt, vilket fick kursen att rasa. På detta sätt har de undgått förluster om totalt 2,3 miljoner kronor på sina innehav.

Stig-Arne Blom misstänks även ha läckt känslig information om bolagets förhandlingar med den kinesiska partnern strax innan han greps i slutet av januari i år.

I oktober gick bolaget ut med att en order i storleksordningen 200 miljoner kronor på en anläggning för däckåtervinning var nära förestående. Den 20 december meddelade Scandinavian Enviro Systems att affären skjuts på framtiden, vilket fick aktiekursen att rasa.

Åtalet omfattar flera fall av insiderbrott, men även obehörigt röjande av insiderinformation i flera led. Enligt åtalet ska Stig-Arne Blom vid upprepade tillfällen ha delat med sig av känslig information om Kina-affären till vissa ägare i Scandinavian Enviro Systems som har koppling till Blom.

Scandinavian Enviro Systems är ett däckåtervinningsföretag som är noterat på First North-listan. Stora ägare i företaget är Pegroco Holding AB, Veolia Recycling Solutions Nordic AB, Mardal Invest AB, Avanza Pension, Nordnet Pensionsförsäkring AB, Swedbank Försäkring AB, Lennart Persson, TAMT AB, Homa Aryan och Stig-Arne Blom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements