Vänsterns media och internet

Del 8 av 10 i serien Vänstertidningar

Alla som bedömer och skriver om vänstersajter på nätet glömmer alltid flera av de största. Detta då de sannolikt saknar tillräcklig kunskap. Mina sajter har för närvarande totalt omkring 3 000 unika läsare per dag (Svensson, Njord och 15 familjer) medan ETC har cirka 20 000. Detta enligt SIS-Index respektive KIA-Index.

Mina sajter läses huvudsakligen av folk utanför vänstern och det är sannolikt anledningen till att alla från vänstern som diskuterar och debatterar vänsterns media glömmer bort den. Dessutom är flertalet av mina läsare lågutbildade medan flertalet läsare på alla andra vänstersajter sannolikt är medelklass.

Jonas Karlsson på Synapze som skrivit en intressant artikel (augusti 2008) om vänstern, media, språk med mera är en av de som totalt missat mina sajter. Han använder ett verktyg som heter Freewebsitereport (den sajten finns inte längre så jag har istället använt Website Outlook) som använder Alexa för att se hur många besökare en sajt har. Det fungerar inte för min sajt då min huvudsajt är blog.zaramis.se och den syns inte när zaramis.se analyseras av Alexa. Samma problem har ETC.

Istället måste vi använda verktyg som SIS-index och KIA-Index för att se hur många besökare mina sajter och ETC har. Han skriver också att freewebsitereport visar unika besökare, men det gjorde det inte, verktyget visade sidvisningar precis som Website Outlook gör. För sajter som bara har en domän utan underdomäner visar Website Outlook sannolikt ungefärligt korrekta siffror. Men deras mätningar saknar i jämförelse med SIS-index och KIA-Index trovärdighet.

Sidvisningar per dag i början av mars

ETC, 39 000 (KIA-Index) (Website Outlook visar 6 400, Digitala TS-upplagan anges till 6 800 totalt, för två olika tidningar)
Svensson, 12 000 (SIS-Index) (Website Outlook visar 1 800, Google Analytics och WordPress egen statistik 12 000)
Aktuellt Fokus, 8 000 (Website Outlook)
Flamman, 1 400 (Website Outlook)
Proletären, 1 300 (Website Outlook)
Arbetaren, 1 000 (Website Outlook, digitala TS-upplagan anges till 2 000)
Fria Tidningen, 1 000, (Website Outlook, digital TS-upplaga 300)
Feministiskt Perspektiv, 700 (Website Outlook)
Offensiv, 400 (Website Outlook), inkluderar partisajten
Marxistarkiv, 300 (Website Outlook)
Internationalen, 280 (Website Outlook)
Ordfront, 200 (Website Outlook)
Röda Rummet, 140 (Website Outlook)
Synapze, 130 (Website Outlook)

Som en jämförelse kan det sägas att Socialistiska Partiets (som äger Internationalen) partisajt har 350 sidvisningar per dag enligt WordPress egen statistik. Jag listar inte de Putintrogna och Assadvänliga sajterna som kallar sig vänster då de enligt min uppfattning inte är vänster. En del av dem kan delvis vara läsvärda ändå, men de är inte vänster. Inte heller listar jag socialdemokratiska sajter då de inte heller är att betrakta som vänster utan som socialliberala. Listan r sannolikt inte på något sätt komplett.

Rent generellt har vänstertidningar ett mycket lågt antal läsare på nätet. Troliga orsaker till detta är de inte aktivt arbetar med sökmotoroptimering (SEO) och sociala medier. För de som använder WordPress som publiceringsverktyg är sådant mycket enkelt, det går att autopublicera till både facebook, twitter med flera och det finns gratis programvara för sökmotoroptimering. De sajter som enbart publicerar på nätet som Aktuellt Fokus och mina egna har bättre resultat än de andra. Synapze har det dock inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Arbetaren – en gång stor men nu en tunn liten vänsterblaskaAktuellt Fokus – rätt fokus men lockar inte >>
Advertisements