Aktuellt Fokus – rätt fokus men lockar inte

Del 9 av 10 i serien Vänstertidningar

Aktuellt Fokus är en nättidning med vänsterprofil. Sajten är en av de tre stora vänstersajterna på nätet. De andra är min blogg och ETC. Det mesta som finns på sajten har en anarkistisk eller autonom känsla eller vinkling. Fokus är oftast klass vilket är bra. Samtidigt lyser arbetarklassen med sin frånvaro i artiklarna. Det blir lite klass från ovan vilket det exempelvis inte är i Proletären.

Vinklingen i artiklarna är inte alltid den väntade vilket kan vara uppfriskande men inte alltid är det. Detta samtidigt som det leder till att det inte verkar finnas någon riktig politisk linje hos publikationen i motsats till publikationer som Internationalen och Proletären eller för den delen de Rysslandsvänliga sajterna. Det känns politiskt tunt men sällan helt fel.

Sajten lockar mig dock inte till läsning och jag är inte riktigt klar över varför. För många artiklar är egentligen riktigt intressanta. Kanske är det tonfallet, tilltalet. Jag upplever att det är anpassat till yngre människor vilket är bra, men kanske är det därför inte lockande för mig. Om detta är skälet till att tidningen inte attraherar mig som läsare är det hela inget problem utan kanske snarare bra.

Eller är det kanske bristen på riktig politisk analys och avsaknaden av politisk linje som är problemet. En annan anledning är kanske att en del artiklar är mycket tunna och substanslösa. Detta är problem för tidningen även om det inte skulle var anledningen till att jag inte riktigt är så förtjust i den.

Rubriksättningen är också märklig. Det är som om nån inte lärt sig sätta rubriker. Utan istället skriver de en slags sammanfattning i en enda mening. Några exempel, rubriken Nu vill LUF avskaffa barnbidraget: “Behövande får gå till socialen” borde bara vara LUF vill avskaffa barnbidraget och rubriken EU:s nya satsning mot rysk desinformation sprider själv desinformation borde vara EU sprider desinformation.

Aktuellt Fokus kan fungera som ett bra komplement till ETC och en tidning med en klarare politisk linje som exempelvis Internationalen. Tidningen har potential men har en del att jobba på.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Vänsterns media och internetFeministiskt Perspektiv – ETC av och med kvinnor >>
Advertisements