Sajter mot falska nyheter är inte alltid trovärdiga

Det har blivit allt vanligare med sajter som är avsedda att avslöja falska nyheter oh kolla fakta. Det har dock visat sig att såna sajter också innebär problem. Helt rimliga ifrågasättanden och en annan syn på en politisk fråga leder ofta till att webbsajter klassas som sajter som ägnar sig åt att sprida falska nyheter och desinformation. Detta ä ett helt orimligt sätt att förhålla sig till verkligheten och kommer bara att leda till att de media som vill ”avslöja” falska nyheter förlorar än mer i trovärdighet. Ett typexempel är EU:s sajt om falska nyheter som granskats av Aktuellt Fokus:

EU har samlat hundratals så kallade experter från icke statliga organisationer som tankesmedjor och flätat samman dessa med journalister och EU-tjänstemän i en ny satsning mot rysk desinformation. Projektet går under namnet East stratcom task forces och har medarbetare i Bryssel som väljer ut de narrativ som påstås spridas från Ryssland. Med på listan finns det klara fejknyheter men bland de tusentals fallen listas även helt riktiga nyheter, intervjuer och opinionsartiklar.

Det pressetiska systemet är nästan unik för Sverige och framhålls ofta som en garant mot falska nyheter och desinformation. En av grunderna i detta system är att den man skriver om också ska få komma till tals. På så sätt kan läsarna få perspektiv från mer än ett håll vilket är en garant för mer objektiv nyhetsrapportering. Det är just denna hållning som har gjort att svensk public service har hamnat på den nya EU-listan över misstänkt kremlinpropaganda från Ryssland. I december 2016 intervjuades Rysslands ambassadör Victor Tatarintsev i SVT. I intervjun ställde programledaren Ryssland till svars annekteringen av Krimhalvön och kallade det hela för ockupation, varpå Victor Tatarintsev påstod motsatsen. Det räckte för att SVT skulle hamna på EU-listan över rysk desinformation.

[…]

Är man en rysk propagandist om man säger att byråkraterna i Bryssel inte är folkvalda? Ja enligt East stratcom task forces är du faktiskt det. I verkligheten bortom Bryssel ser verkligheten däremot ut som så här: Ingen av EU:s byråkrater är demokratiskt folkvalda. En rad rapporter och experter har även slagit fast att hela EU-trojkan är odemokratisk, det vill säga samarbetet mellan EU kommissionen, Europeiska Centralbanken och IMF.

I en rysk talkshow debatterades frågan om europeiska värderingar. Det räckte för att hamna på listan. I programmet framförde flera personer att det inte existerar några gemensamma europeiska värderingar. Även om påståendet och frågeställningen är filosofisk och objektiv anser EU att det är rysspropaganda att tala på det sättet. På EU-sajten skriver East stratcom task forces att det visst existerar gemensamma europeiska värderingar, som exempel anger dem demokrati och det liberala begreppet mänskliga rättigheter. Det liberala begreppet är omdebatterat och tillskillnad från folkrätten har mänskliga rättigheter ingen klar definition.

Förutom SVT har även en välrenommerad tidning som Dagens Industri hamnat på listan över ryska desinformationssajter. Det är uppenbart att EU:s sajt inte kan tas på allvar. Detsamma kommer sannolikt också att gälla den sajt som flera svenska medier snart ska lansera, faktiskt.se.

Sajten ska leta efter och avslöja fejknyheter. Men det är som vi sett med EU:s sajt förenat me stora problem. Speciellt som en el av de inblandade tidningarna själva ständigt sprider falska nyheter.

Ett exempel på det senare är att nyheten om så kallade extremisters propaganda i skolor presenteras på ett sätt som syftar till ge uppfattningen är att alla typer av så kallade extremister som utgör ett problem i skolorna. I själva verket är det bara nazister som uppges vara ett problem i den undersökning som det refereras till. Nyheten borde alltså vara att det är problem med nazister och högerextremister i skolorna.

Vidare sprider som som står bakom sajten faktiskt.se alltid en massa fördomar, felaktigheter och lögner om arbetarklassområden, förorter, miljonprogramsområden, i Sverige, så trovärdigheten hos deras faktakoll är mycket begränsad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!