Om arbetarklassen ska synas måste arbetarklassen själv se till det

Med anledning av Katalys serie om Klass i Sverige har volvoarbetaren Lars Henriksson skrivit en kort debattartikel i Aftonbladet Kultur. Den handlar specifikt om varför arbetarklassen inte syns i media vilket en rapport från Katalys visat tydligt. Lars Henriksson menar att arbetarklassen och arbetarklassens människor inte kan räkna med att synas om de inte själva skapar möjligheterna att synas. Om de inte själva kämpar till sig synligheten:

Katalysrapporten ser orsakerna till denna skevhet i den mediala medelklassens begränsade perspektiv och hos tv-bolagens ledningar.

Det ligger mycket i detta, i bolagens värld finns inga klasser och journalister påverkas givetvis av sina egna livsvillkor. Ändå tror jag att rapporten missar den viktigaste orsaken, den som finns hos oss själva.

På 60- och 70-talen klampade den tidigare officiellt avskaffade arbetarklassen plötsligt in på samhällsscenen och långt in i de mediala finrummen, inte för att någon plötsligt lyfte fram arbetare, utan för att folk själva tog plats och i handling dementerade klasskampens påstådda död.

[…]

Inget fel i att begära att medierna bättre ska spegla samhället som det ser ut, men röst och synlighet är inget arbetarklassen någonsin fått till skänks. Ska vi återta platsen i offentligheten kommer det att vara en avspegling av vilket utrymme vi tar oss på våra arbetsplatser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements