Överlämnade kokain till polisen – åtalas

En man i 25-årsåldern som är bosatt i Norge klev in på en polisstation i Göteborg i början av februari. med sig hade han omkring 4 kilo kokain. Han uppgav att han kom till polisen för att lämna över kokainet.

Orsaken till handlingen var att han tvingats ta emot kokainet för att smuggla det från Göteborg till Oslo. Han uppgav att hans familj utsatts för hot om våld och att han pressats av några kriminella till att gå med på smugglingen. Men efter att ha innehaft kokainet några dagar beslutade han sig istället för att vända sig till polisen:

Mannen hävdade att en utländsk maffia försökt tvinga honom till att transportera preparatet från Sverige och vidare till ett annat land i Skandinavien.

25-åringen är enligt uppgift ostraffad och driver ett eget företag.

– Enligt min uppfattning är att han väldigt, väldigt rädd och upplever sig som utsatt för synnerligen allvarliga hot, förklarar Sabina Lundell.

Att på detta vis ”slarva bort” fem kilo högoktanig narkotika är, i kriminella kretsar, förknippat med stränga repressalier och en potentiellt livslång skuld.

Enligt vad GP erfar har polisen därför vidtagit åtgärder för att skydda mannens anhöriga.

Nu har mannen åtalats för grovt narkotikabrott så det verkar som om polis och åklagare inte riktigt tror på honom. Men att överlämna hela 4 kilo kokain med ett potentiellt värde på flera miljoner till polisen innebär ju att den som gör det sätter sig i en besvärlig sits med en enorm skuld till leverantören av kokainet. Om någon handlar på det viset måst han redan innan överlämnandet av sig själv och narkotikan till polisen vara i en brydsam, problematisk, situation. Alternativet är ju att hans historia faktiskt stämmer och då borde han väl inte åtalas.

En sak som minskat hans trovärdighet kraftigt är att han vägrat uppge namnen på de personer som ska hotat hans familj och tvingat honom till att ta emot kokainet för att smuggla det till Norge. I sammanhanget borde det inte vara något problem att uppge namnen, det lär inte göra han situation sämre.

Sannolikt bli väl resultatet av åtalet och den kommande rättegången en dom för grovt narkotikabrott men med avsevärd strafflindring. Problemet är ju att han sannolikt löper stor risk att råka illa ut i fängelset då någon eller några måste vara rejält irriterade på honom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements