Gängland Stockholm – Rinkeby

Sen 2015 pågår en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Rinkeby. De utvecklades parallellt efter att äldre kriminella lämnat områdets gatubrottslighet. Grupperna hamnade ganska snart i konflikt med varandra och det första mordet skedde efter att en ung man från den gruppering, som kallas Dödspatrullen (DP) i media men 3 MST av dem själva och DP4 av polisen, deltagit i ett rån tillsammans med personer från den gruppering som idag kallas Shottaz.

Konfliktens början

Den 22 juli 2015 rånades Forex växlingskontor i Täby av 4 personer. Efter rånet ska de misstänkta ha lämnat platsen i fyra olika fordon, två personbilar och två mopedliknande fordon. En bil och två mopeder beslagtogs senare under dagen av polis då de misstänks ha använts som flyktfordon. Gärningsmännen fick med sig kontanter från växlingskontoret och polisen rubricerar händelsen som grovt rån. En misstänkt person greps på eftermiddagen efter rånet. Han häktade senare som misstänkt för grov stöld. Om någon dömts för rånet är okänt.

Kvällen efter rånet sköts Ismail (Izzy, Eazy) Aden ihjäl i ett grönområde vid Bromsten. Han misstänks vara kopplad till rånet i Täby. Två dagar senare, den 24 juli 2015, sköts den då 16-årige Maslah Warsame ihjäl vid en mack på Brommaplan. Också han misstänks vara kopplad till rånet i Täby.

Andra rån

Warsame senare kan också kopplas till ett rån mot en guldsmedsbutik i Kista Centrum den 24 maj 2015. Dömd för brott med anknytning till rånet blev Farhan (Farre) Abdikarim Mohamud men då rättegången skedde efter att Maslah Warsame dött åtalades denne aldrig. Också en syster till Maslah Warsame, Siham Ali, dömdes för brott kopplade till rånet. Även rånet i Kista Centrum genomfördes av 4 personer men uppemot 5 personer utöver det anses ha hjälpt till på olika sätt.

Maslah Warsame uppges på en del nätsajter att redan som 12-åring ha varit i klammeri med rättvisan. Det verkar vara fel. Det ska istället ha varit hans yngre bror som knivhögg en polis när Maslah Warsame skulle omhändertas enligt LVU. Farhan Abdikarim Mohamud har för egen del också varit misstänkt för en gruppvåldtäkt och utretts för inblandning i ett rån i Spånga. 2014 uppmärksammades han också då han var aktiv i föreningen Tro, hopp och kärlek.

Sommaren 2015 utförde Faisal (Fayye) Abdikarim Mohamud och flera andra unga män från Stockholmsområdet ett rån mot en pantbank i Västerås. Gärningsmännen fick med sig stöldgods värt minst sex miljoner kronor men greps snart efter brottet efter att flyktbilen kört in i en stolpe. Hovrätten dömde Faisal Abdikarim Mohamud till två år och fyra månaders fängelse. 2017 kom han ut från fängelset.

I maj 2015 genomfördes ett rån mot en guldsmedsbutik i Kista Centrum. Rånarna var Karar Almohamed, Maslah Warsame, Farhan Abdikarim Mohamud och en person till. De dömdes alla till kortare fängelsestraff och ungdomsvård.

Konflikten eskalerar

Den 2 december 2016 blev två personer skjutna på ett kafé, Mynta Café, i Rinkeby. En av dessa ska vara Faysal Aden Warsame (Indiana). Han var då en av de ledande i den gruppering som kom att kallas Shottaz. Han var också vän med Farhan Abdikarim Mohamud. Den andre dödade ska enligt Expressen vara Sakarie Aden Warsame, bror till Faysal Aden.

Den 13 december 2016, Lucia, sköts det först mot en bil i Hjulsta varvid en man blev skottskadad. Den beskjutne var Mustafa Mohamed och han fick allvarliga men inte livshotande skador. Han sköts med fyra skott i benen. Skjutningen hade enligt media troligen med det tidigare dubbelmordet i Rinkeby att göra. Den skjutne kände de två bröder, Faysal och Sakarie Aden Warsame som mördades i Rinkeby.

Kopplingar till Malmö

Vid 18-tiden på kvällen under tisdagen den 13 december 2016 sköts ytterligare en man, Atto Qasim som var från Malmö och där ansågs ha kopplingar till Mekky-falangen. Mekky-falangen och Dödspatrullen hade utvecklat ett samarbete. Skjutningen skedde i Tensta. Han blev allvarligare skadad och påträffades av polisen liggande på marken en bit från själva brottsplatsen. Bland annat ska han vara skjuten i huvudet.

Vittnen ska ha sett tre personer åka från platsen i en svart Volvo vid tidpunkten för mordförsöket men polisen vet inte om personerna hade med mordet att göra eller inte. Volvon hittades senare tom. Polisen upprättade vägspärrar i området och kontrollerade bilar. Två personer i 20-årsåldern greps och och anhöll som misstänkta. En av dem kallas Ayye (Aydarus Idle). Ingen dömdes dock för mordet.

Periodvis har också de ledande medlemmarna i DP uppehållit sig i Seved i Malmö då de haft svårt att röra sig i Rinkeby på grund av att stadsdelen domineras av Shottaz. De har då fått skydd och hjälp från Mekky-falangen som för sin del även de var inblandade i en våldsam konflikt.

I slutet av januari 2017 slog polisen till mot tre kända kriminella i centrala Stockholm. De greps på Olofsgatan dit de kommit i en vit BMW. Det fanns fyra personer i bilen, Abdisamed Dahir Ahmed (Talang), Abdirahman Mohammed Ali (Makelele, Makkan), Mustafa Mohamed (Musse) och Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre). Dessa fyra utgjorde kärnan i det gäng som kom att kallas Dödspatrullen. Bara tre av dem var misstänkta för inblandning i dubbelmordet på bröderna Faysal och Sakarie Aden Warsame i Rinkeby den 2 december året innan. Två av dem häktades men släpptes senare.

Andra mord

Förutom de tre nämnda personerna satt vid denna tid två andra personer med kopplingar till Dödspatrullen häktade som misstänkta för ett mord i Tensta och ett mordförsök i Fagersjö. Förutom det nämnda mordet i Tensta och mordförsöket i Fagersjö är ytterligare ett antal incidenter och händelser troligen knutna till konflikten. Alla fyra som greps i bilen blev senare häktade för mordet på Nabil Haidar i Uppsala, se nedan. Det finns också ett mord som ägde rum i Kista den 18 juli 2016 som kan höra ihop med de andra morden, eventuellt en hämnd för mordet i Tensta.

En koppling mellan Dödspatrullen eller Shottaz till morden i Tensta och Kista år 2016 är dock inte fastslagen utan det är mer en spekulation. Inte heller är det så att alla händelser dödspatrullen sägs vara inblandade i är kopplade till gängkonflikten i Rinkeby. Detta då de enligt många uppgifter åtar sig morduppdrag mot betalning.

Mordförsöket i Fagersjö som ligger i södra Stockholm skedde den den 21 januari 2017. Vittnen berättade att mannen, Said Mead, angreps av tre eller fyra personer i sin lägenhet. Han undkom genom att hoppa ner från balkongen och söka skydd på en pizzeria. Då var han svårt skadad av fyra skott i ryggen. En man anhölls som misstänkt snart efter mordförsöket.

Nabil Haidar

Den 1 april 2017 mördades 40-årige Nabil Haidar. Han var välkänd i kriminella kretsar. Han var för flera år sen misstänkt för mordet på Elias Elias i garaget på Luna-gallerian i Södertälje den 7 november 2013. Dödskjutningen misstänks vara en hämnd för det mordet. Totalt greps 10 personer som misstänkta för inblandning i mordet på Nabil Haidar, flera av dem med kopplingar till den så kallade dödspatrullen.

5 begärdes häktade, 4 av dem häktades, det var Abdisamed Dahir Ahmed (Talang), Abdirahman Mohammed Ali (Makelele), Mustafa Mohamed (Musse) och Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre). Abdirahman Mohammed Ali var misstänkt för medhjälp till mord och de andra tre för mord. Alla släpptes senare och inget åtal har väckts.

Abdirahman Mohammed Ali, Abdisamed Dahir Ahmed, Mustafa Mohamed, Zakaria Amin Sheik Ahmed ingår alla i det som kallas för Dödspatrullen i media då de tidigare misstänkts för flera andra mord men inte kunnat bindas vid dessa. Enligt DN ska de tre 20-åringarna från den så kallade dödspatrullen som ingår bland de häktade gjort till sin affärsidé att döda för pengar. Flera ouppklarade mord, utpressningar och hot om våld, finns på den lista av brott polisen misstänker att de tillsammans med andra personer har utfört.

Bröderna Milad Niazi och Nima Niazi var misstänkta för anstiftan till mord, men blev aldrig häktade även om åklagaren begärde det. De ingår inte i Dödspatrullen men har enligt uppgift kopplingar till grov brottslighet i Uppsala. De är tidigare dömda för olika brott.

Dessutom finns en koppling mellan Dödspatrullen och en 26-årig man, även han från Järvafältet, som dömts i ett annat ärende som rör grovt narkotikabrott. En av hans unga kurirer blev stoppad på E4/E20 i Botkyrka med 45 kilo hasch i bilen i juni 2017. 26-åringen också satt häktad misstänkt för ett mordförsök och ett grovt vapenbrott i Malmö under sex veckor under 2016, men mordet gick inte att lösa. Åklagaren lade ner förundersökningen.

Ett annat mord som sannolikt kan kopplas till dödspatrullen är mordet på Isa Saliba i Järfälla den 21 maj 2017. Han var vid tillfället 18 år gammal och skriven i Rinkeby.

23 oktober 2017 skadesköts en ung man i Rinkeby, en lilllebror till Maslah Warsame vid namn Mikahel Warsame (Makaveli). Han anses ha kopplingar till Dödspatrullen. Han tycks ha överlevt på grund av att han bar skottsäker väst.

Natten till den 28 december 2017 greps tre personer misstänkta för grovt narkotikabrott. I samband med gripandet gjorde polisen också husrannsakan på två adresser norr om Stockholm. Där hittade polisen, enligt Aftonbladet, drygt 25 kilo amfetamin i beslag. Gatuvärdet för det beslagtagna amfetaminet är flera miljoner.

Taxikuriren

Dagen efter ska polisen även ha gripit en taxichaufför som misstänks ha varit kurir och haft stora mängder amfetamin i sin bil. Alla de gripna männen, Alfred Wennberg, Mustafa Mohamed, Abdisamir (Abdisaye) Dahir Ahmed och Abdoulyae Joof, häktades som misstänkta för grovt narkotikabrott och dömdes senare för detta till fängelse i upp till 8 år.

Tre dagar efter knarkrazzian, på nyårsafton 2017 sköts en man, Karar Almohamed, som var kopplad till Dödspatrullen, ihjäl i ett parkeringshus i Rinkeby. Personer som tillhör det rivaliserande nätverket Shottaz ansågs ligga bakom mordet. Karar Almohamed hade tidigare dömts för en lång rad brott, däribland ett guldrån i Kista i maj 2015 tillsammans med Osman Öcal.

Hämnden för mordet i parkeringshuset kom snart för den 8 januari 2018 sköts en ung man i 25-årsåldern, Hamza Abdi (Pejps), ihjäl på en pizzeria i Rinkeby. Den skjutne mannen var känd av polisen sen tidigare och hade begått en rad olika olika brott. Två eller tre personer var enligt Aftonbladet delaktiga i skjutningen, en skytt och två medhjälpare.

Abdi var en person som hade kopplingar till båda sidor i konflikten i Rinkeby, en oberoende kriminell kan han kanske kallas. Flera personer häktades som misstänkta för inblandning mordet, däribland en bror till Karar Almohamed med namnet Hussein Fadhil Hussein Al Mohamad. Andra häktade var Abdulmahdi Hedi (Dumle), Said Mohamed Ali, Ilqar Amanov och Abdirizak Abdimalek Osman (Shacki). Den sistnämnde dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

2018 greps dessutom ett par medlemmar i Dödspatrullen (Shobre och hans bror City som förvirrande nog har samma namn Talang) i Barcelona. Shobre greps som misstänkt för samma narkotikabrott (amfetamin-ärendet) som flera andra DP-medlemmar gripits och dömts för.

Klart är att många av de mord som kopplas ihop med den så kallade Dödspatrullen inte alls måste ha med dem att göra. En känd person som stadigt kopplas ihop med gängkonflikten i Rinkeby är rapparen Jaffar Byn som kan kopplas till Shottaz i likhet med rapparen Yasin Byn. Klart är att han hotats och förnedrats av folk som anses ha koppling till dödspatrullen och klart är att polisen inte tycks gilla honom.

Dubbelmordet i Köpenhamn

I juni 2019 sköts Faisal Abdikarim Mohamud (Fayye/Franky) och Mohamed Hassan Abdirahman (Gucci) ihjäl i Köpenhamn. Gucci var svåger till Fayye, gift med en syster. De båda uppges vara kopplade till Shottaz. De ansvariga för morden är därför troligen personer som ingår i Dödspatrullen.

Ganska snart greps fem personer som misstänkta för dubbelmordet, några i Danmark och några i Stockholm. Det var Abdirahman Mohammed Ali (Makelele), Mansor Abdi Ismail, Benjamin Owusu Afriye (Kwabi) samt Mohammad Oad (Panda) och dennes kusin Abraham Abdul-Kader (Abbe). Det dömdes alla till långa fängelsestraff.

Ytterligare ett antal personer greps som misstänkta, däribland Mohammed Abdighani Ali (AZ eller Abdi, lillebror till Makelele), Ahmed Osman (bror till Abdirizak Abdimalek Osman), Abdikarim Warsame, Yoel Kahsay och Kalid Abdulle (K27) men ingen av dem tycks ha åtalats och de utlämnades inte heller till Danmark. Vid mordet ska mördarna ha fått hjälp av personer kopplade till ett kriminellt nätverk i Köpenhamn som tidigare gick under namnet Loyal to Familia.

Mordcirkusen fortsätter

I augusti 2019 mördades en person vid namn Nasser i Tensta. Han mördades istället för sin bror, Capone, som är medlem i DP. Capone greps därefter som misstänkt för mordet på Rozh Shamal i Blackeberg den siste juni 2019. Han släpptes dock senare igen. Fem personer från grupperingen Filterlösa Grabbar greps som misstänkta, däribland Hoodz som överlevde skjutningen i Köpenhamn. Senare greps Capone igen och dömdes till två år och sex månaders fängelse för att hjälpt till att gömma både den dömde mördaren och vapnet efter mordet i Blackeberg.

Natten innan nyårsafton 2019 mördades en ung man som kallades Vincent. Han var kopplad till Shottaz och mördades av allt att döma av sina egna vänner. Sju av dem anhölls, fem av dem begärdes häktade och tre blev häktade, en av dem var rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud. Alla de gripna kunde kopplas till Shottaz eller Filterlösa grabbar (FLG). Ingen blev dock åtalad. Mordet leder sedan till sprickor mellan FLG och Shottaz samt mellan svarta och vita inom Shottaz.

Under rättegången för dubbelmordet i Köpenhamn mördades ytterligare en person i Rinkeby, en kusin till Fayye och medlem i FLG som kallas Kapten. Mordet var en del av en konflikt mellan FLG och andra grupperingar i Tensta och Husby och beskrivs mer utförligt i inläggen om dessa områdens gäng.

I juli 2020 lyckades Abdirizak Abdimalek Osman (Shacki) rymma från sin slutna ungdomsvård. Han fritogs av några kriminella kopplade till gäng i Göteborg. Tre personer åtalades och dömdes för att de hjälpt med rymningen. Rymlingen själv är fortfarande fri.

Kidnappningen av Einár

Personer med koppling till Shottaz såsom rapparen Yasin, greps i januari 2021 tillsammans med personer från Vårbygänget och Dalen-nätverket som misstänkta för inblandning i kidnappningen av en annan rappare, Einar.

Under rättegången i Köpenhamn nämns ytterligare en central person I Dödspatrullen. Han är från Gottsunda i Uppsala och går under namnet Katten. Han heter dock Sebastjan Olsson Sarmadi och är äldre än alla andra personer i Dödspatrullen. Det är han som skaffat bostäder åt DP-medlemmar i Spanien och en massa andra saker. Han är misstänkt och utreds för narkotikabrott i Spanien tillsammans med bland annat Shobre och City. De två senare är dock häktade men Katten är fri efter att ha betalat borgen. Vid ett besök i Sverige och Gottsunda är 2020 utsattes han för ett mordförsök. Han är också kopplad till Amir Mekky och Los Suecos.

Uppdaterat 2021-04-21 och 2023-02-14. Bland annat med boken Tills alla dör av Diamant Salihu som källa.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!