Panamaläckan har lett till många upptaxeringar

Den så kallade Panamaläckan och andra skattetekniska upplägg för att minska skatten har lett till att en lång rad personer i Sverige upptaxerats med miljonbelopp. Totalt 200 svenska och 50 bolag har upptaxerats av Skatteverket. Total krävs de på över 800 miljoner kronor. I 73 fall har brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten gjorts. Bland de upptaxerade finns flera chefer i börsbolag.

Preston Haskell, storägare och ordförande i Auriant Mining, är den person som krävs på mest, hela 139 miljoner.  Redan 2016 krävdes han på 116 miljoner så det är andra gången på två år han blir upptaxerad. Men det är många fler som är berörda såsom Thomas Olausson, tidigare delägare i bland annat Vitrolife, upptaxeras med omkring 109 miljoner kronor. Han har en bakgrund i flera stora börsbolag, bland andra Vitrolife som han var storägare i fram till 2015.

En annan person som upptaxerats är Greg Dingizian, storägare och styrelseledamot i börsnoterade fastighetsbolaget Victoria Park, krävs på 36 miljoner. Han hade ett bolag på Cypern och menar att han inte är skattskyldig för de inkomsterna i Sverige. Paret Lennart Nyberg och Anna Nordmark Nyberg som startade företaget InkClub, krävs tillsammans på drygt 24 miljoner kronor för inkomster de haft från bolag i flera olika skatteparadis..

Kjell Nilsson (tidigare bland annat på på Lindab, Trelleborg, ACAP) och Lars Guldstrand (tidigare vd på Eniro och delägare i GKL) ska betala 7 respektive 6 miljoner plus räntor, enligt beslut under 2017. De hade båda upplägg som var kopplade till bolag i Panama och advokatfirman Mossack Fonseca. Flera personer kopplade till en av de Bengt Ågerup (Q-Med) som 2015 upptaxerade rejält, krävs också på stora belopp.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements