Minskande brottslighet i Sverige

Brottsligheten i Sverige som minskat nästan oavbrutet sen 1990-talet har fortsatt minska även under 2017.

Under 2017 anmäldes cirka 1,51 miljoner brott, vilket är 4 710 (± 0 %) fler anmälda brott jämfört med året innan. Det innebär i praktiken en minskning eftersom befolkningen ökade.

Den kategori anmälda brott som ökade mest i antal under 2017 var brott mot person, vilket förklaras av att en ny brottstyp, olovlig identitetsanvändning, infördes 1 juli 2016. De kategorier av anmälda brott som minskade mest i antal under året var stöld- och tillgreppsbrott samt skadegörelsebrott.

De flesta brottstyper inom kategorin Brott mot person minskade, bland annat anmälda misshandelsbrott med 4 370 (? 5 %) till 84 200 brott. De brottstyper där antalet anmälda brott ökade var våldtäkter, med 654 brott (+ 10 %) till 7 370 brott, och sexuellt ofredande med 3 procent till 11 000 anmälda brott.

Även inom brottskategorin Stöld- och tillgreppsbrott minskade de flesta brottstyper, medan de anmälda bostadsinbrotten ökade till 22 600 anmälda brott (+ 3 %). Ökningen avsåg anmälda lägenhetsinbrott, som ökade till 8 790 brott (+ 9 %), medan anmälda villainbrott minskade till 13 800 brott (? 1 %).

Observera också att brottsstatistiken handlar om anmälda brott. Att antalet anmälda brott ökar betyder inte nödvändigtvis att de faktiskt ökat i antal. Det kan också beror på lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet. Det senare beror i allmänhet på minskad tolerans mot vissa brott och en ökad tilltro till att brottet kan utredas och leda till fällande dom. Det finns inget stöd för påståendet att antalet våldtäkter ökat mellan 2016 och 2017. Sannolikt ät #metoo en stor anledning till att antalet anmälda våldtäkter ökade under 2017 jämfört med 2016.

Att antalet anmälda brott ökar eller minskar är alltså beroende på många faktorer som inte har med den egentliga brottsligheten att göra. För att veta hur den utvecklas används Nationella Trygghetsundersökningen (NTU), Skolundersökningen om brott (SUB) och några andra undersökningar. De visar en bild av en brottslighet som inte ökar över tid utan minskar.

Inte heller det dödliga våldet ökar i förhållande till befolkningen utan ligger i stort sett på samma nivå som det gjort sen början av 2000-talet.

För att läsa om utvecklingen sen 2005 enligt NTU och SUB läs min serie om brottsligheten utveckling:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!