Blufflånehärva i Göteborg

Ett 40-tal unga personer i Göteborg misstänks vara delaktiga i en härva där bedragare lurat till sig mångmiljonbelopp. Huvudmännen bakom härvan har kopplingar till organiserad brottslighet i Stockholm och Uppsala. De unga anser att de lurats in i brottsligheten genom att förletts till att tro att det inte var ett brott och att de inte skulle behöva betala tillbaks lånen,

Ostraffade och kreditvärdiga unga vuxna har förmåtts att teckna lån och därefter har de låtit andra personer använda deras mobila bank-id eller digipass. Som betalning har de fått 10-15% av den totala lånesumman. Efter en viss tid har låntagarna gått in på närmaste polisstationen och anmält att de råkat ut för id-kapning varefter de räknat med att de ska slippa betala tillbaks lånen. Dessutom har några av dem värvat bekanta som därmed också begått brott. De som organiserat det hela i göteborgsområdet är hemmahörande i Lerum.

Pengarna från lånen har tagits ut av mellanhänder i Stockholm och Uppsala som också fått del av dem och därefter har huvuddelen överförts till några ledande kriminella i Stockholm, däribland en man i 30-årsåldern från det så kallade Östberganätverket. Han är häktad i sin frånvaro och har nyligen gripits i Sydeuropa.

Total handlar det om att ungdomar tagit upp lån på omkring 25 miljoner kronor varav huvuddelen hamnat hos några få gängkriminella personer i Stockholm och Uppsala.

Härvan rullades upp efter att en man från Uppsala som återvände till Sverige efter en utlandsvistelse greps med 50 000 kronor i kontanter. Mannen häktades senare som misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements