Livets rötter i kvantvärlden

Bokrecension
Kvantbiologi
Al-Khalili & McFadden
Fri tanke förlag

Livets rötter i kvantvärlden

Eftersom vi lever i den klassiska newtonska mittemellanvärlden har vi svårt att förstå den gigantiska kosmosvärlden. Liksom den mikroskopiska kvantvärlden, ”där allt är annorlunda”: Partiklar kan bli vågor, befinna sig på två platser samtidigt, snurra åt två olika håll samtidigt, tränga igenom barriärer, samt ”känna på sig” när de iakttas (mäts).

Två kvantpartiklar som varit sammanbundna kan senare upprätthålla en ögonblicklig kontakt med varandra även om de placeras på långt avstånd från varandra. Det kallade Einstein ”spöklikt”, och det tycks också strida mot hans tes att inget kan gå fortare än ljuset (om vi skickar människor som rymdkolonisatörer till andra världar skulle detta fenomen kunna innebära ögonblicklig kontakt med rymdfärjan, som jag förstår det).

Författarna menar att den klassiska förklaringen till livets uppkomst inte håller. Alltså att livet uppkom slumpartat i den kemiska soppan i varma havsvikar. Sannolikheten för livets uppkomst på detta sätt anser de vara mycket liten.

Istället tror de att livet uppkom via kvantvärlden. Där en stor mängd olika partiklar och molekyler snabbt kan skapas. Och därmed utgöra en mycket stor samling av olika möjliga partiklar. Varav några kan bli självupprätthållande och självreplikerande – alltså LIV!

Därav boktiteln ”Kvantbiologi – En expedition till vetenskapens frontlinjer”. Livets, och biologins uppkomst med rötterna i kvantvärlden.

Eller i gränslandet mellan den klassiska världen vi känner, och den lilla kvantvärlden som vi snabbt håller på att utforska.

Författarna gör sitt bästa, det mesta är intressant och mycket är begripligt. Men i stort sett är boken en intellektuell utmaning för en vanlig populärvetenskaplig läsare som jag själv. Och andra vanliga nyfikna och vetgiriga människor. Fast det är värt besväret på grund av det ”hum” man får av ämnet.

De två författarna, brittisk-irakiske fysikern Jim Al-Khalili och irländske molekylgenetikern Johnjoe McFadden, menar sig att ha förklarat livet och dess uppkomst i frontlinjen mellan klassisk fysik och kvantmekanik. Och inte bara livet – även medvetandet har uppkommit på liknande sätt. Och kvantvärlden bidrar också till evolutionen.

I förlängningen av kvantrevolutionen ser de framåt mot supersnabba kvantdatorer och människoskapat artificiellt liv. Som människoskapade celler som jagar cancer i kroppen. Levande konstgjorda kroppsdelar. Levande tjänarrobotar. Genmanipulerade djur och växter som bättre kan föda jordens befolkning. Eviga energikällor (låter lite oroande tycker jag som tar teknikoptimism med rejäla skopor salt).

En intressant tanke i dessa sammanhang är att vår klassiska newtonska värld är ödesbundet deterministisk. Har vi alla fakta från Big Bang och framåt kan vi räkna ut framtiden. Då är vi människor bara viljelösa ”robotar” som lyder fysikaliska lagar, precis som den icke-levande världen.

Men den slumpmässiga icke-deterministiska kvantvärlden öppnar upp för att vi människor kanske ändå har en fri vilja. Själv tycker jag livet inte vore värt att leva om allt jag gör bara är skapat av atomer och naturlagar i rörelse. Då är man bara en marionett utan ”själ”.

Hans Norebrink, vänstersocialistisk vårdarbetare (ovetenskapligt gudstroende)

# Jag känner mig inte bergsäker på att jag har uppfattat boken helt rätt. Men evolutionsbiologin går så snabbt framåt att även om jag har fattat allt rätt så är boken ändå delvis föråldrad inom några få år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!