Postrånet i Göteborg 2008

Del 25 av 25 i serien Kända svenska rån

Postrånet i Göteborg 2008 är ett av de mest spektakulära rånen som genomförts i Sverige. Det är också ett av de mest misslyckade. Rånbytet blev mycket litet och nästan alla rånare åkte fast.

Av en slump kom René Akofely över uppgifter om värdetransporter till postterminalen i Göteborg. Han presenterade planen för några barndomsvänner. Vid en viss tidpunkt skulle 80 miljoner kronor finnas på postterminalen i Göteborg.

Det första försöket att råna postterminalen vid järnvägen i Gullbergsvass gjordes i november 2007. Med en hemmagjord kulspruta sköt ligan mot polisstationen i Partille för att avleda polisens uppmärksamhet. De sköt också mot fyra polishelikoptrar vid Säve flygplats. Men rånet blev inte av. Bland annat för att de såg blåljus i närheten och fick kalla fötter.

Efter ännu ett avblåst rån skred ligan i stället till verket den 22 januari 2008. Två olika larm kom samtidigt in till polisen i Göteborg. En misstänkt bomb i en bil som parkeras framför ingången till polishuset på Skånegatan. Två maskerade och beväpnade män lämnade motor och ljus på i bilen och sprang från platsen. Polisen konstaterade själva att det låg en låda i bilen som kanske kunde innehålla en bomb.

Det andra larmet handlade om rånet som samtidigt genomfördes mot Postterminalen på Kruthusgatan i Gullbergsvass. De tre rånarna, René Akofely,  Bilal Hammoud och Johan Andersson, som var maskerade och beväpnade skadade ingen. Efter rånet flydde de i en Jeep. Bytet blev bara 400 000 kronor i rikskuponger och 100 000 i utgångna sedlar. Några kontanter fanns inte i terminalen. Rånarnas uppgifter var flera år gamla och inte längre aktuella.

Efter rånets ställdes fyra bilar upp på Kruthusgatan och sattes i brand för att blockera trafiken. Två bilar åt Nils Ericsonplatsen till och två i andra änden av gatan. En låda med en misstänkt bomb placerades ut också här.
Vid uppfarten till riksväg 45 från E6 och i Tingstadstunneln placerades fotanglar på vägen.

Platserna med de misstänka bomberna spärrades av och strax före klockan 03 larmades det om två misstänka lådor till. Den ena fanns i en övergiven bil utanför Citypolisens station på Färgaregatan och den andra på Folkungagatan. Alla lokaler och bostäder i närheten av de fem misstänka bomberna utryms.

Efter att rånarna gripits valde två av dem att berätta allt för polisen. Ett av polisens vittnen, Johan Andersson, var en av dem som var med inne i postterminalen. Den andre, Trajice Ristovski, dömdes för medhjälp till en rad grova brott i samband med rånet. De två frisläpptes 2010 och  har efter fängelsetiden fått skyddad identitet,

Rånarna dömdes till långa fängelsestraff i hovrätten i november 2009. Längst straff fick René Akofely som i tingsrätten fick sju år för rån, misshandel, olaga hot, anstiftan av skadegörelse, medhjälp till sabotage och anstiftan av grovt sabotage. Han överklagade inte till hovrätten. Fem män dömdes till fängelse i tre år eller mindre, däribland de två som samarbetade med polisen. Övriga som dömdes i hovrätten var:

  • Erik Lavén: Medhjälp till rån, medhjälp till sabotage och medhjälp till grovt sabotage. Fängelse i fem år.
  • Bilal Hammoud: Rån och sabotage. En av rånarna inne i postterminalen. Dömd till fyra års fängelse.
  • Roger Dandeby: Medhjälp till rån, sabotage, medhjälp till sabotage, olovlig körning och narkotikabrott. Fängelse fyra år och två månader.
  • Alician Kasirga: Medhjälp till rån, sabotage och medhjälp till sabotage. Fängelse i fyra år.
  • Ritschi Semakala: Skadegörelse, grovt sabotage och förberedelse till rån. Fängelse i fyra år och tre månader.
  • Björn Moberg: Medhjälp till rån, sabotage och medhjälp till sabotage. Fängelse i fyra år.
  • Paul Akofely (lillebror till René Akofely): Stöld, medhjälp till rån, egenmäktigt förfarande, medhjälp till sabotage, olovlig körning och narkotikabrott. Fyra år och två månader.

Ytterligare fyra personer åtalades men frikändes. Våren 2013 frigavs René Akofely villkorligt. Onsdagen den 14 maj 2014 hittades René Akofely mördad i en trappuppgång på Kungsgatan i Stockholm. Ingen misstänkt har gripits för mordet. I september 2017 mördades Bilal Hammoud (med kopplingar till kriminella gäng i Uppsala) i Sickla.

Flera av rånarna anses ha haft koppling till Brödraskapet Wolfpack och hade också en tydlig koppling till Hässelby och Vällingby. Genom att så många dömdes från rånet försvagades deras kontroll över narkotikahandel och annan brottslighet i Hässelby och Vällingby vilket ledde till framväxten av ett ett nytt kriminellt nätverk som senare kom att få namnet Lejonen.

Både René Akofely och Bilal Hammoud ryktas också ha haft kopplingar till Arlandarånet, ett rån som lett till ovanligt många mördade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Älvdalsrånet
Advertisements