Gängland Stockholm – Hässelby och Vällingby

I Hässelby och Vällingby fanns i mitten och slutet av 2000-talet ett väletablerat kriminellt nätverk med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack. Flera av personerna i nätverket var inblandade i det misslyckade postrånet i Göteborg 2008. Efter rånet greps flera av dem och hamnade i fängelse vilket ledde till framväxten av ett nytt kriminellt nätverk i området som så småningom kom att gå under namnet Lejonen.

Konflikt med Brödraskapet Wolfpack

När de dömda för rånet började komma ut ur fängelse kring 2012 blev det en våldsam konflikt mellan de två nätverken:

Ungefär samtidigt inleds en blodig konflikt med en lokal falang inom den mer etablerade kriminella organisationen ”Brödraskapet Wolfpack”. Hösten 2012 sker flera attacker grupperna emellan och det är ingen tvekan om att uppstickarna står för det grövsta våldet. Bland annat knivskärs ledaren för ”Brödraskapet Wolfpack” i ansiktet. Offret vägrar samarbeta med polisen, men tack vare blodspår kan en 19-årig medlem kan dömas till fängelse.

Under början av 2013 eskalerar konflikten när personer från nätverket skjuter vilt mot två medlemmar i ”Brödraskapet Wolfpack” utanför entrén till ett köpcentrum i Vällingby Centrum. Två kvinnor som råkar passera undgår med en hårsmån att träffas. Trots att en övervakningskamera fångar delar av händelseförloppet frias de åtalade gängmedlemmarna – domstolen anser inte att det går att fastställa vem som hållit i vapnen.

Efter detta förekommer skottlossning Hässelby allt oftare. I februari i år skjuts flera skott in i en restaurang, vars ägare under samma tid pressas på pengar av en 17-årig medlem i ”Lejonen”. Några dagar senare rapporteras att någon eller några öppnat eld i Vällingby.

Under våren kommer tecken på att Hässelby-nätverket hamnat i konflikt med en ny gruppering, bestående av något äldre kriminella från Tensta och Rinkeby. Mellan april och juli sker ett tiotal skottlossningar i Tensta/Rinkeby respektive Hässelby. Ingen av avlider men ett par medlemmar i ”Lejonen” skottskadas i juli i år, däribland en 22-årig ledargestalt. Två av motståndarna skadas svårt när de kraschar med en stulen motorcykel, efter att de beväpnade gett sig in i Hässelby.

Konflikten med Tensta-Rinkebygänget

Konflikten med grupperingen från Tensta/Rinkeby tycks i stor utsträckning ha handlat om kokainlangning och kokainhandel. Något som gänget i Hässelby börjat med och tagit över i Hässelby-området på ett annat gängs bekostnad. Ett gäng som sprängdes av polisen under våren 2013. Sommaren samma år började det tidigare kompisgänget också kalla sig Lejonen.

Oktober 2013 slog polisen till mot Lejonen efter en längre tids spaning, avlyssning och utredningsarbete. Men inte bara personer från Lejonen greps och häktades utan även personer från Brödraskapet Wolfpack som lokalt i Hässelby och Vällingby går under namnet Vargarna) och nätverket från Tensta/Rinkeby:

I förra veckan häktades en ledare ur det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack för narkotikabrott efter att ha gripits i Råcksta. Det var den senaste i raden av häktningar kopplade till den stora insats som polisen gjorde i slutet av förra året för att spränga knarkhandeln i västra Stockholm.

Nio personer i den kriminella gruppen Lejonen från Hässelby sitter sedan tidigare häktade, och fem personer från en gruppering från Tensta sitter häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.

– Själva konflikterna och ilskan har riktats mot varandra inom nätverken, men eftersom spelplanen har varit bland vanligt folk så har tredje man indirekt haft stor risk för att råka ut för våldet trots att det inte varit ämnat för dem, säger Stefan Edin, som är chef för narkotikasektionen hos västerortspolisen.

Konflikten med Brödraskapet Wolfpack fortsätter

Ledare i Brödraskapet Wolfpack var en ung man vid namn Tobias Sandström. Han var den som knivskars hösten 2012 vid ett rödljus i Bromma efter att de två gängen dagens innan hamnat i bråk på en Shellmack i Vällingby. Den 19-åring som dömdes för dådet kallas Tok-Abdul. Varken Sandström eller Tok-Abdul samarbetade med polisen.

Sommaren 2013 knivhöggs Tok-Abdul allvarligt på Nisses krog i Hässelby men året präglas i övrigt av minskad konfliktnivå mellan gängen. Mycket på grund av att Tobias Sandström har avtjänat fängelsestraff nästan hela året. Ett flertal medlemmar i Lejonen satt samtidigt inlåsta för narkotikabrott, en av dem var Merhawi Aregai som dömts till två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott, ringa dopningsbrott, medhjälp till grovt vapenbrott, vapenbrott och olovlig körning. Han betraktades som ledare i Lejonen.

Kokainhärva

Ytterligare personer med kopplingar till Lejonen greps senare om misstänkta för narkotikabrott, något som till slut ledde till åtal mot tolv personer som ingår i gänget. De åtalades för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Åtalet gällde försäljning av kokain i Stor-Stockholmsområdet under sensommaren/hösten 2013.

Försäljningen skedde genom att mass-SMS har skickats till ett stort antal kunder där kokain bjudits ut till försäljning. Nätverket har använt sig av kodnamnen ”Fred” och ”Tony”. Kunderna har sedan kontaktat nätverket som har levererat kokainet efter kundens önskemål. Många kunder har tillhört Stockholms innekretsar och benämns ”mediekändisar” och ”medieprofiler” av Nyheter 24 och Expressen.

Taxi-Tonyhärvan

Åtalet mot Lejonen hade samband med ett tidigare åtal kring kokainlangning, den härva som gick under namnet Taxi-Tony och som ledde till ett stort antal åtal och fällande domar mot langare och köpare. Totalt dömdes 12 personer för inblandning i narkotikahärvan till fängelse i mellan 6 månader och 4,5 år för att ha sålt narkotika.

Michael Ghebru och Kasra Ashrafi som är två kända ledare i Lejonen fick 5 respektive 4,5 års fängelse för för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Även Merhawi Aregai dömdes till ett längre straff. Några andra ledande personer i Lejonen vid denna tid var Mika Josuf och Pietro Ghebru (tvillingbror med Michael Gebru).

Flera av de som dömdes för narkotikabrott var också misstänkta för en skjutning mot fyra personer vid en grillkiosk i Tensta i slutet av oktober 2017.

Fortsatt konflikt med Brödraskapet Wolfpack

I juli 2014 släpptes en ledande medlem i Lejonen ut från fängelse. Den 9 juli går Tobias Sandström ner till Nisses krog beväpnad med en Uzi för att utkräva hämnd på Lejonen och den nyss frisläppte mannen. Han hinner inte avlossa ett enda skott utan skjuts ner:

Men Tobias Sandström hinner aldrig trycka av. Någon inne i restaurangen är snabbare och skjuter sex skott. Tobias Sandström träffas av flera, i bålen och högra foten. Köksgolvet täcks av blod. Han springer ut, hoppar upp på en motorcykel och lyckas ta sig bort från Hässelby. Svårt skadad förs han senare till S:t Görans sjukhus på Kungsholmen.

Någon har satt motorcykeln i brand för att radera alla spår.

En medlem i ”Lejonen” misstänks för mordförsök på Tobias Sandström, men ingen döms. Varken personal eller gäster på Nisses krog har sett vem som sköt.

Själv hävdar Sandström att han haft en attrapp med sig in på restaurangen. Därför döms han i den följande rättegången bara för olaga hot och ringa dopningsbrott. Det sistnämnda för att polisen hittat ampuller med den anabola steroiden nandrolon i hans garderob.

Mord och mordförsök

Den 6 oktober 2014 träffade Tok-Abdul en gammal barndomsvän för att de ska diskutera en skuld som Abdul har på grund av en affär med anabola steroider. Vännen hade sökt upp honom i hans hem redan dagen innan men lämnat. Vid träffen sköts Abdul ihjäl med två skott. Ahmed Hassan greps för mordet och dömdes till livstids fängelse. Två andra personer träffade också av skott, dels en vän till Abdul och en man som stod vid Blackebergsgrillen i Bromma där skjutningen ägde rum. Den sistnämnde mannen hade ingen som helst koppling till brottslighet utan blev ett oskyldigt offer.

Den 3 april 2015 öppnades eld från en silverfärgad Audi vid en bensinmack i Globenområdet i Stockholm. Måltavlan ska ha varit Miko Josuf men ingen person träffades av några skott. Det var andra gängen han besköts. Den första gången var i juli 2013 då han och en annan man träffade av skott när de befann sig i Hässelby strand. Troligen var skyttarna i bägge fallen från Brödraskapet Wolfpack.

Frigivna

I juli 2015 frigavs Merhawi Aregai från fängelse efter sitt straff i det så kallade Taxi-Tony-målet. I augusti samma år blev flera människor vittnen till när han hotade en man vid Hornsbergs strand på Kungsholmen med ett skjutvapen. Polisen grep honom men då har inte länge nåt vapen och nekar till att ha haft ett vapen liksom till att han skulle ha hotat något. Den påstått hotade mannen nekar också till att det skulle förekommit hot eller några vapen. Genom att det hela filmats av ett vittne blir Aregai dock dömd för vapenbrott.

Den hotade mannen ingick i ett lokalt kriminellt nätverk i Hagsätra och Rågsved som sysslat med knarkhandel. Efter händelsen lät Bernard Khouri, ledare i Södertäljenätverket och dömd till livstids fängelse, meddela att Aregai och Lejonen stod under hans beskydd.

I november 2015 frigavs ytterligare en person från det straff han fått i Taxi-Tony-målet, den då 24-årige Ahmed Ali. Han ville lämna det kriminella livet och flyttade till Sågmyra i Dalarna och bytte namn. Men det kriminella livet hann upp honom, han kände sig hotad och flyttade till Stockholm igen där han bodde hos en vän. Den 18 december försvann han efter ett besök hos en vän i Uppsala och på nyårsafton hittades han död i en skogsdunge endast iklädd underkläder. Dödsorsaken är inte fastställd men han kan ha frusit ihjäl.

Konflikten med Wolfpack tar slut

Tobias Sandström frigavs i september efter att ha suttit av ett straff på ett år och fyra månader för grovt vapenbrott, grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Den 15 september skulle han träffa en vän vid ICA Maxi i Barkarby. När han anlände dit möttes han av två maskerade män som sköt ihjäl honom.

Samma dag släpptes Aregai återigen från fängelse efter domen för vapenbrott. Mordet anses allmänt ha koppling till konflikten mellan Brödraskapet Wolfpack och Lejonen. Tre personer anhölls som misstänkta för mordet men släpptes i brist på bevis.

Mordet i Fagersjö

Den 21 januari 2017 genomfördes ett mordförsök i Fagersjö i södra Stockholm. Vittnen berättade att en man, Said Mead, angreps av tre eller fyra personer i sin lägenhet. Han undkom genom att hoppa ner från balkongen och söka skydd på en pizzeria. Då var han svårt skadad av fyra skott i ryggen. en man anhölls som misstänkt snart efter mordförsöket. Personer från den så kallad Dödspatrullen har varit häktade för inblandning i mordet, men ingen är dömd.

Said Mead som kommer från Järvafältet i norra Stockholm anses vara en allierad med Lejonen och många tror att Aregai var den som såg till att han åkte till Fagersjö och på så sätt skapade en fälla för honom. Med anledning av det anses det att andra medlemmar i Lejonen var ute efter Aregai. Denne höll sig därefter borta från sina kända tillhåll och lägenheter. Tillsammans med ett antal vänner spenderade han istället sin dagar på flotta hotell i Elite-kedjan runtomkring i Stockholm.

Mordet på Merhawi Aregai

Aregais lägenhet bombades genom att en handgranat kastades in och den 7 mars 2017 mördades han i Kista. För det mordet har en person, Lanko Aziz, som tidigare var vän med Merhawi Aregai, dömts. Denne har också kopplingar till Lejonen så det mesta tyder på att det var en intern uppgörelse inom Lejonen.

Enligt en del uppgifter kan Aregai ha varit på väg att bygga upp en ny kriminell gruppering tillsammans med personer från Tensta, Husby och Kista. En del tyder på att detta kan ha skett i samverkan med Södertäljenätverket. Förutom Södertäljenätverket har eller har Lejonen också haft kopplingar till Vårvädersligan i Göteborg.

I maj 2017 genomförde polisen en stor razzia mot Östberganätverket och lejonen. 11 personer greps som misstänkta för inblandning i kidnappning och utpressning, däribland flera ledande medlemmar i Lejonen såsom Michael Ghebru och Kasra Ashrafi. De två tycks också ha blivit häktade. Även ledande medlemmar i Östberganätverket som Sangar Karwan och Rebas Karwan greps.

Efter mordet på Aregai anses det att Lejonen blivit försvagade. Idag anses de ledande personerna vara två 28-åriga män och en 30-årig man (Miko Josuf). De senaste åren ska Lejonen ha blivit mer aktiva i narkotikahandeln igen enligt uppgifter i Aftonbladet. Under 2021-22 splittrades Lejonen i två grupperingar, en i Hässelby strand och en i Hässelby gård.

Intern konflikt

Kvällen den 20 juli 2020 sköts  Miko Josuf i underkroppen på en restaurang i Hässelby. Ingen har lagförts för mordförsöket men det kan ha varit någon från det kriminella gänget FLG (Tensta). Det var tredje gången som någon försökte mörda honom. Det fjärde mordförsöket skedde den 7 augusti 2022. Då uppnådde mördarna sitt mål och han (som bytt namn till Noah Josuf) sköts utanför restaurangen Corner i Hässelby Gård Centrum. Den hette tidigare Nisses krog. Han var när han mördades med i ett avhopparprogram. Mordförsöket var sannolikt en del av den interna konflikten i Lejonen,

Två maskerade och mörkklädda skyttar försökte på kvällen den 11 juni 2022 mörda två män vid tunnelbanestationen Hässelby strand. Ett av offren sköts i överkroppen ska ha räddats av sin skyddsväst enligt vad Aftonbladet uppger. Den andre beskjutne lyckades undkomma genom att fly på en elsparkcykel. Skjutningen ska vara kopplad till den interna konflikten i Lejonen. Inget av de nätverk som bildats ur Lejonen använder enligt uppgift namnet Lejonen.

Den skjutne mannen var en 25-årig man som är välkänd av polisen. Enligt uppgifter från Aftonbladet ska han länge ha varit medlem i Lejonen under lång tid och uppges nu tillhöra en av falangerna. Mannen nämns i  tolv avsnitt i belastningsregistret. Han är också en de 72 personer på den lista över problempersoner som polisen i Stockholm ska ha. Han ska även ha varit inblandad i andra våldsamma konflikter, däribland en konflikt med ett kriminellt nätverk söder om Stockholm.

Koppling till Tensta

Några timmar efter skjutningen den 11 juni kunde en 23-årig man gripas som misstänkt för mordförsök. Också han är känd av polisen sen tidigare och ska tillhöra den andra falangen i Lejonen. Samme 23-åring är även misstänkt för ett dubbelmord i ett trapphus i Tensta kvällen den 16 augusti förra året. Det finns även andra personer som kan kopplas till endera sidan i konflikten:

På samma sida som den brottsmisstänkte 23-åringen finns bland annat en populär rappare som sedan en tid tillbaka kopplats till Lejonen. Han greps i slutet av april tillsammans med minst en till från samma falang misstänkt för inblandning i en skottlossning i Hässelby. Senare blev även en man från den andra sidan misstänkt för samma mordförsök.

Samtliga släpptes senare på fri fot.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen utifrån teorin att händelsen grundar sig i samma narkotikakonflikt som lett till falangerna.

Rapparen som nämns i citatet är enligt uppgift 1cuz.

Uppdaterat 2020-11-21 och 2022-08-09

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!