Torgny Jönsson mot åklagarmyndigheten

Den för bedrägeri tidigare dömde Torgny Jönsson har med anledning av en rättegång i Göteborg stämt tre åklagare i Göteborg. Anledningen är att han kopplades till en penningtvättshärva i Göteborg utan att själv vara åtalad. Mannen har i stämningen krävt 100 000 kronor i skadestånd. De åtalade åklagarna menar att stämningen saknar fog:

– Det finns inget fog för stämningen, säger Jim Westerberg, som är en av åklagarna i penningtvätthärvan.

Det uppmärksammade penningtvättmålet, där 15 personer står åtalade, tog en oväntad vändning den första rättegångsdagen. Enligt åklagaren Jim Westerberg skulle mannen som är i 50-årsåldern som dömts för ett flertal grova bedrägerier gjort sig skyldig till samma brott igen.

Försvarsadvokaterna i målet har framlagt liknande tankegångar:

– Det påstås att åklagarna agerat på ett visst sätt under rättegången. Men min klient, Carl-Henrik Andersson, har varken skrivit åtalet eller agerat i rättegången. Jag kommer att kräva att åtalet ogillas, säger advokat Per-Åke Axelsson.

Advokat Thomas Olsson företräder åklagare Jim Westerberg. Han menar att det överhuvudtaget är svårt att förstå anklagelserna, och skräder inte orden när det gäller den tidigare dömde bedragaren.

– Han är helt ute och cyklar, det här handlar om en person med dålig självinsikt som upplever att han kan lite juridik.

Åklagarna i det aktuella målet hävdade att Torgny Jönsson stod bakom ett bedrägeri som gett 64 miljoner kronor. En del av pengarna överfördes till en känd gängkriminell i Göteborg, Eddie Jobe.

Problemet var att inget bedrägeri bevisats utan den utredningen bedrivs ännu. Det ansågs därför inte bevisat att pengarna som överfördes till Eddie Jobe kom från brottslig verksamhet. Samtliga 15 åtalade i rättegången om penningtvättsbrott frikändes därför.

Torgny Jönsson själv sitter häktad i väntan på åtal för grovt bedrägeri.

Att en enskild person stämmer åklagare i så kallat enskilt åtal är mycket ovanligt. Enskilt åtala väcks av den som anser sig utsatt för ett brott. Enskilt åtal får bara väckas om åklagaren beslutat att inte åtala utom när gäller ärekränkningsbrotten förtal och förolämpning då enskilt åtal kan väckas direkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements