Illegal tobaksfabrik ledde till fängelse

Två bröder i 30-årsåldern som drivit en illegal tobaksfabrik har fått fleråriga fängelsestraff för att drivit en illegal tobaksfabrik. De anses ha lurat staten på mer än 20 miljoner i tobaksskatt genom att köpa in balar av råtobak skattefritt som sedan förädlades till röktobak och såldes svart till grossister och butiker. Totalt har de dömts för att ha tillverkat 13 ton röktobak. Vinsten för bröderna har i åtalet beräknats till 4,4 miljoner kronor.

Tillverkningen av röktobaken ägdes rum i en källarlokal på Hisingen och beskrevs av åklagaren Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten som rent industriell.

Formellt har de två bröderna fällts för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Den yngre brodern fick tre års fängelse och den äldre två och ett halvt år. Dessutom dömdes de till näringsförbud i 5 år och fick betydande  skattetillägg.

Båda drabbas dessutom av ett femårigt näringsförbud och kännbara skattetillägg.

Det omfattande arbetet med att förvandla råtobak till röktobak ägde rum i en liten ”fabrik”, i en källarlokal under en hyresfastighet på Hisingen.

Utredningen av ärendet började våren 2016. I december samma år greps de två männen och satt häktade i en månad och i juni 2017 väcktes åtal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!