Skitsnack från Björn Siesjö

Björn Siesjö är stadsarktitekt i Göteborg. Det är en man helt utan formell makt. Han finns till för att tycka. Därmed är det mesta hans äger mer att betrakta som ren förstörelse utan nån större betydelse. Men ibland har han rätt, ibland har han fel och ibland är det bara skitsnack.

I dagens GP är han intervjuad och där säger han en del kloka saker om onödiga gräsplättar och för breda gator. Det är självklart att bred trafikleder ska smalas av och kantas av byggnader. Självklart bör motorvägar som Oscarsleden, Dag Hammarsköldsleden och motorvägen rakt igenom Göteborg, byggas om till boulvarder.

När det gäller färjeterminalerna längs kajen i masthugget och Majorna menar jag att de tillför mer än vad de kostar i form av folk i rörelse och folkliv. Danmarksterminalen mer än Tysklandsterminalen. Så den senare kan nog flyttas utan problem, men en förstnämnda bör inte flyttas utan bli kvar. I samband med det kan också Fiskhamnen med omgivning byggas om så att det blir kajer med större djup, detaljfiskhandel och många restauranger. Ett slags Fisherman’s Wharf bör skapas där Fiskhamnen och Majnabbekajen med Tysklandsterminalen finns idag. Med en sådan ombyggnad skulle Fiskhamnen bli ett levande och intressant område.

Att flytta Fiskhamnen ser jag inte heller som ett alternativ då Fiskebäck är den enda tänkbara alternativa platsen. men det skulle kräva en utbyggnad av hamnen Fiskebäck samt helt också en fördjupning av den. Dessutom skulle det kräva att bitar av den gamla soptippen, numera kallat naturområde. I Fiskebäck har dock Göteborgs stad gjort klart att de inte vill satsa trots att det finns ett förslag från de lokala yrkesfiskarna.

Sen säger Siesjö att staden inte haft tid att planera något för Fiskhamnen. Det är rent skitsnack. Det finns ett förslag från Fiskhamnen om hur området skulle kunna göras om med restauranger och annat. Det förslaget har funnits i mer än 5 år och att Siesjö inte verkar känna till det visar lite hur negativt makten i Göteborg ser på fisket och fiskerinäringen. Det handlar inte om kommunen inte hunnit utan om att de inte vill, de bryr sig inte om fisket utan skiter i det. Siesjö ansluter sig till den inställningen och attityden.

Och när det gäller Gullbergsvass kommer ju det området att bebyggas när alla infrastrukturbyggen som nya Hisingsbron, nersänkt Götaled och Västlänk byggts klart. Siesjö snacka om Gullbergsvass framstår ärligt sagt som löjligt gnäll och verkar till stor del vara skitsnack det också.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!